6 medewerkers van Auto5 bereiden zich voor op de 4L Trophy

De afgelopen maanden hebben zes medewerkers van Auto5 zich voorbereid op een fantastische ervaring in de Marokkaanse woestijn.

In november 2021 heeft Auto5 aan zes collega’s de mogelijkheid gegeven om 3 teams te vormen (elk team bestaat uit een piloot en een copiloot) en deel te nemen aan de 4L Trophy. Deze rally, die dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd wordt door Desertours, richt zich specifiek tot jongeren met een sterk sociaal engagement én een wil om hun grenzen te verleggen: twee waarden waar Auto5 veel belang aan hecht. 

De drie teams van Auto5 beginnen op 2 mei 2022, samen met meer dan 1.000 andere deelnemers, aan de 4L-Trophy. Zij zullen bijna 6.000 km afleggen in een Renault 4L van België naar de woestijn in Zuid-Marokko. Ze rijden eerst naar het Startdorp in Biarritz, en van daar doorkruisen ze Spanje om dan uiteindelijk, via de Straat van Gibraltar, de oversteek te maken naar Marokko. 

Eenmaal op het Afrikaanse continent begint het avontuur pas echt; 5 etappes van elk ongeveer 150 km aan boord van een Renault 4L. Met behulp van een kompas zullen de teams zich een weg moeten banen doorheen de uitgestrekte Sahara. Ze zullen rijden op verschillende ondergronden, over duinen en rotsen, en door gigantische valleien.

De zes piloten van Auto5 kunnen dus niet wachten om te beginnen aan deze prachtige ervaring vol interessante ontmoetingen en ontdekkingen. Een ervaring die zij zullen delen met hun collega’s bij Auto5 die enthousiast zullen supporteren vanop het thuisfront in België. Sinds het begin van het project konden de 3 teams immers rekenen op de onvoorwaardelijke hulp en steun van hun collega’s. En dit zowel voor de technische voorbereiding van de auto’s, als voor de organisatie en de planning van de reis. Iedereen bij Auto5 heeft zijn schouders onder het project gezet, en blijk gegeven van ongelooflijke solidariteit en samenhang.

Wij wensen Marwa, Dimitri, Raphael, Hervé, Pieter en François veel succes toe met de rally.

Auto5 houdt jullie op de hoogte van hun avonturen via de sociale netwerken. Volg ons dus zeker online!

Wil je meer weten over de 4L-Trophy? We vertellen je hieronder meer.

De 4L Trophy, een rally die 100 % jong, 100 % fun en 100 % verantwoord is

De 4L Trophy is het geesteskind van Jean-Jacques Rey, oprichter van Desertours en gepassioneerd door auto’s en motorfietsen. Toen hij in de Marokkaanse woestijn op verkenning was voor de rally Biarritz-Dakar, kreeg hij een geweldig idee. Waarom geen rally organiseren specifiek voor jongeren die samen met vrienden en kameraden – en voor een bescheiden budget – de wereld willen ontdekken? De 4L Trophy was geboren, met een naam geïnspireerd op de tijdloze Renault 4L.

De eerste editie vond plaats in 1997, en destijds waren er maar drie deelnemende teams die enkel een kompas en een notitieboekje met wat aantekeningen ter beschikking hadden!

Voor de deelnemers (de « trophisten »), die allemaal jonger zijn dan 28 jaar, is deelname aan de rally zowel een menselijk avontuur als een echte levensles. Zij moeten een budget opstellen, goede doelen selecteren, en de beschikbare middelen zo organiseren dat alles vlot verloopt. Daarnaast moeten zij ook sponsors vinden, een communicatieplan opstellen en fondsen werven!

De rally is niet alleen uitzonderlijk omwille van de jonge leeftijd van de deelnemers en hun sociale engagement, maar ook omdat zowel de organisatie als de teams veel oog hebben voor het ecologische aspect van een dergelijke organisatie.

Het verantwoorde engagement van de deelnemers

De 4L Trophy zet zich op twee verschillende manieren in voor humanitaire doelen.

De deelnemers zetten zich in voor het onderwijs van Marokkaanse kinderen in de meest afgelegen gebieden. In partnerschap met de in 2005 opgerichte vereniging “Enfants du désert” (waarvan Laetitia Chevalier de voorzitter is) zullen zij materiële en financiële donaties doen aan scholen in de provincie Errachidia.

Voor zij vertrekken vullen de teams de koffer van hun 4L met allerlei zaken die nuttig zijn voor schoolkinderen: schoolbenodigdheden natuurlijk, maar ook computermateriaal, sportkleding of -schoenen, medische spullen, speelgoed, enz. In totaal zal bijna 30 ton materiaal ter plaatse worden uitgedeeld!

Dit project kan ook andere vormen aannemen, zoals de bouw van lagere scholen of crèches, het inrichten van lokalen zodat deze toegankelijk zijn voor kinderen met beperkte mobiliteit, of zelfs het graven van waterputten. Dit gebeurt in samenwerking met plaatselijke ambachtslieden om zo ook de economie ter plaatse te ondersteunen.

Sinds 2011 zet de 4L Trophy zich ook in voor het Franse Rode Kruis. Zo zal elk team 10 kg (niet-bederfelijke) levensmiddelen meenemen naar het Startdorp. Dit komt, elk jaar opnieuw, neer op bijna tien ton voedsel, waarmee 20.000 maaltijden worden bereid die zullen worden verdeeld bij Franse gezinnen in nood.

De 4L Trophy in een paar cijfers

  • 28 jaar: de maximumleeftijd om te mogen deelnemen aan de 4L Trophy. Het is dan ook een rally specifiek voor jongeren.
  • 1200: het aantal 4L’s (en teams) dat elk jaar vertrekt.
  • 2400: het aantal piloten en copiloten dat op zoek gaat naar de overwinning (of een groot avontuur).
  • 12 dagen: zo lang duurt de 4L Trophy… Maar dat is alleen de rally zelf. De meeste teams beginnen al maanden op voorhand met de voorbereidingen.
  • 6000 km: Dit is de totaal afgelegde afstand. En 6000 km in een 4L, deels over duinen en moeilijke terrein… Dat is echt niet te onderschatten!
  • 30 ton: het totale gewicht aan schoolbenodigdheden, kleding en ander speelgoed dat zal worden uitgedeeld aan scholen in de provincie Errachidia, in samenwerking met de vereniging “Enfants du désert”.
  • 80: dit is het aantal 4×4’s dat de 4L-stoet begeleidt om in het oog te houden dat alles wel goed verloopt. Zij worden bijgestaan door een helikopter, een team van 85 monteurs, een tiental spoedartsen en een team van het Rode Kruis.

Als je zelf deel wil uitmaken van het avontuur…

De 4L Trophy wordt georganiseerd door Desertours, een reisbureau met bijna 25 jaar ervaring dat gespecialiseerd is in avontuurlijke reizen. Ter plaatse is de veiligheid van de deelnemers altijd en overal de absolute prioriteit.

Om aan de rally deel te nemen, moet je surfen naar de website van de 4L Trophy en een inschrijvingsformulier invullen dat je per e-mail moet terugsturen. Er zijn drie voorwaarden om te mogen deelnemen: je moet tussen de 18 en 28 jaar zijn, in het bezit zijn van een rijbewijs, en een paspoort hebben dat geldig is tot de datum van terugkeer.