pneus hiver obligatoires

Hoe herstel je een lekke band?

Een lekke band: je krijgt er altijd mee te maken op de meest onverwachte momenten. Toch kan hij vaak hersteld worden en heb je dus niet per se een nieuwe band nodig. Een bondige handleiding …

Een lekke band is meestal het gevolg van een scherp of doorborend voorwerp. Soms is een hevige schok (door tegen de stoep of in een diepe kuil te rijden) de oorzaak, of onaangepaste druk (over- of onderdruk).

Bij het stilstaan valt een lekke band meteen op: hij is plat van onderen, gebarsten of gescheurd.

Tijdens het rijden is er een probleem als:

  • De bandendrukindicator een abnormaal lage bandendruk aangeeft.
  • Je een ongewoon geluid hoort en je wagen overhelt naar één kant.
  • Je een ongewoon geluid hoort en je wagen afwijkt naar de kant van de weg.

Probeer hoe dan ook niet te blijven rijden: dat is uiterst gevaarlijk en vermindert ook sterk de kans dat de band nog kan worden hersteld.

Wat doen bij een lekke band?

Als je een lekke band hebt, maar de band niet volledig plat is, heb je twee mogelijkheden:

  • Het traditionele reservewiel
  • Een antilekkit, als de zijkant van de band niet beschadigd is. De kit moet worden aangebracht op de bandklep en kan het lek dichten en je band weer opblazen.

Toch zijn dat maar tijdelijke oplossingen. Zo mag je met een reservewiel maar een beperkt aantal kilometers en nooit sneller dan 80 km/u rijden. Ook een antilekkit gaat niet eeuwig mee.

Kan ik mijn lekke band laten herstellen?

Ja, op voorwaarde dat het probleem zich situeert aan het rijvlak en niet op de zijkant van de band.

Als je niet gereden hebt met een lekke band, kan de bandenspecialist het lek in principe dichten met lijm of met een ‘paddenstoel’.

Heb je toch gereden, al was het maar enkele seconden, dan is de band mogelijk beschadigd aan de binnenkant. In dat geval zal de specialist je band demonteren en een reeks technische verrichtingen uitvoeren om hem weer op te pompen.

Je merkt het: een band herstellen kan, maar lukt niet altijd. Om problemen te vermijden, win je bij voorkeur advies in van een expert. En waarom niet bij Auto5?

Lekke band? Neem contact op met een van onze Auto5-werkplaatsen!

Mijn afspraak!