Waarom moet je het ventiel van je autobanden vervangen?

Goed opgeblazen banden garanderen een betere grip op de weg en dus meer veiligheid. Maar om de juiste bandenspanning te behouden, moet ook het ventiel perfect in orde zijn. Waarover gaat het en wanneer moet dat ventiel vervangen worden?

Via het ventiel worden autobanden opgepompt. Het ventiel zorgt er echter ook voor dat de lucht daarna in de band blijft en dat dus de juiste bandenspanning behouden blijft.

Het ventiel en de ventieldop sluiten de band ook af, zodat er geen viezigheid of spaanders in de band terechtkomen terwijl je rijdt.

Welke soorten ventielen zijn er?

Het ventiel zit min of meer aan de zijkant van de band en bestaat uit een opzetstuk (van rubber of aluminium) en een hermetisch vastgeschroefde dop. Er zijn twee soorten ventielen:

  • Het Schrader-ventiel: komt het meest voor. Het ventiel is buisvormig en bevat een drukventiel met veer waardoor de lucht kan circuleren.
  • Het ventiel met bandenspanningsensoren (TPMS): zoals de naam het zegt, is dit ventiel uitgerust met een sensor die permanent de druk in de banden meet. Bij problemen krijg je hiervan een melding op je dashboard. Deze ventielen zijn sinds 1 november 2012 verplicht voor alle nieuwe personenwagens.

Afhankelijk van het type banden, zit het ventiel op de luchtkamer (Tubetype-banden) of op de velg (Tubeless-banden). De Tubeless-banden komen tegenwoordig het meest voor.

Wanneer moet ik de ventielen van mijn banden vervangen?

Als de druk in de banden blijft zakken (minder bruusk remmen bijvoorbeeld) of wanneer een of meerdere banden snel lossen, is het ventiel wellicht versleten of beschadigd. Na verloop van tijd oefent de snelheid druk uit op het ventiel, waardoor het verslijt. Hetzelfde kan gebeuren bij een botsing.

Je moet het ventiel zeker vervangen wanneer:

  • het gespleten of gekraakt is,
  • poreus wordt,
  • de dop loslaat.

De volgende keer dat je de bandenspanning van je wagen controleert, check dan ook even je ventielen. Verstevigde ventielen kunnen een interessant alternatief zijn voor wie jaarlijks veel kilometers rijdt. Telkens je een band vervangt, wordt uiteraard ook het ventiel vervangen.

Nieuwe banden nodig? Afspraak bij Auto5!

Ik maak een afspraak