Hoe check je je remblokken en -schijven?

Een te zacht rempedaal? Geknars of schokken bij het remmen? Stuk voor stuk signalen dat je remblokken en -schijven versleten zijn. Veiligheidshalve laat je ze dus beter nakijken.

Waarom die onderdelen eerst laten controleren?

Tijdens het remmen drukken de remblokken op de remschijf, die verbonden is met het wiel. De wielen worden afgeremd, en je voertuig vertraagt geleidelijk. De wrijving veroorzaakt echter slijtage aan de remblokken en -schijven, waardoor die steeds minder doeltreffend worden.

Wanneer moet ik mijn remblokken of -schijven laten vervangen?

Alles hangt af van je rijgewoonten en de trajecten die je aflegt. Zo slijten remblokken sneller in de stad dan op plattelandswegen.

De remblokken slijten sowieso het snelst. Laat je remschijven en -blokken om de 30.000 kilometer controleren door je garagehouder, ook al merk je niets abnormaals.

Hoe merk je zelf dat je remsysteem versleten is?

Het dashboard van de modernste wagens is uitgerust met slijtindicatoren.

Is dat niet het geval voor je wagen? Geen paniek:

  • Controleer de dikte van de remblokken: het absolute minimum is 3 mm vooraan en 2 mm achteraan. Lees ook de handleiding, want sommige modellen hebben specifieke eigenschappen.
  • Bij de remschijf is de diepte van de rand aan de buitenkant een goede ‘slijtindicator’. Elke wrijving van de remblokken holt je schijf verder uit. Voorbij een zekere diepte, vastgelegd door de constructeur, is de schijf niet langer bruikbaar en is hij aan vervanging toe. Als er groeven of breuken zichtbaar zijn, moet dat trouwens onmiddellijk gebeuren.

Moet ik een expert inschakelen?

Om alles te controleren, moeten de wielen eraf. Als je niet over het juiste materiaal beschikt, wordt het puffen geblazen. Bovendien is het uiterst gevaarlijk om je in het verkeer te begeven na een slechte diagnose. Win dus altijd advies in bij een deskundige, tenzij je zelf mecanicien bent!

Wat zijn de verschillende remalarmen?

Lampje brandt tijdelijk bij het remmen: slijtage van de remvoeringen

 Je remvoeringen zijn versleten. Laat ze snel vervangen, voor je veiligheid en om extra kosten (beschadigde schijven) te vermijden.

Lampje blijft branden: remsysteem

 Dit lampje wijst op ernstige schade aan het remsysteem. In dat geval moet je zo snel mogelijk stoppen, want je veiligheid is niet langer gegarandeerd. Norauto biedt je een volledige remdiagnose aan. 

Een check-up nodig van je remmen? Maak dan een afspraak bij Auto5!

Ik maak een afspraak voor een volledige diagnose