9 vragen over de batterij van je auto

De batterij is een essentieel onderdeel van je wagen. Ze wordt constant aangesproken, vanaf het moment dat je de deuren ontgrendelt tot je de motor uitzet, en zelfs daarna. Zin om meer te weten over deze cruciale component van je auto? Ontdek hier alle geheimen!

1. Waarvoor dient de batterij van mijn auto?

De batterij dient om de elektriciteit op te slaan die door de alternator wordt geproduceerd die op zijn beurt wordt aangedreven door de motor, en om deze elektriciteit wanneer nodig vrij te geven. Dankzij de batterij kan de startknop in werking worden gesteld om de motor te doen draaien. Maar dit is niet haar enige rol, verre van. In werkelijkheid bevoorraadt ze alle accessoires van je auto met elektriciteit zodra je motor niet meer draait.

2. Bestaan er verschillende soorten batterijen?

Er bestaan twee soorten batterijen:

  • De klassieke: deze batterijen zijn verzegeld om hun levensduur te verhogen.
  • Start&Stop systeem: hiervoor moet de batterij meer vermogen hebben. Dankzij dit systeem wordt de vervuiling teruggedrongen en bespaar je energie.

3. Wat is voltage, ampère-uur en stroomsterkte?

  • Voltage: de elektrische spanning. Vandaag bedraagt deze standaard 12 volt.
  • De stroomsterkte (A) duidt de maximale intensiteit aan van de elektrische stroom die door je batterij bij koudstartstroom wordt geproduceerd (vermogen).
  • Ampère-uur (Ah) is de capaciteit van je batterij om stroom te leveren zonder ze opnieuw op te laden. Een batterij van 24 Ah kan gedurende een uur 24 ampère stroom leveren, één ampère per uur gedurende 24 uur, twee ampère per uur gedurende 12 uur enz.

4. Wat is de levensduur van een autobatterij?

Een batterij gaat gemiddeld 4 of 5 jaar mee, maar in de beste omstandigheden kan ze tot 10 jaar meegaan.

5. Hoe beïnvloedt temperatuur de batterij?

Extreme temperaturen zijn schadelijk. De kou maakt de batterijvloeistof hard, zodat ze niet op optimale capaciteit kan werken. Warmte daarentegen verhoogt het rendement, maar ontlaadt de batterij sneller.

6. Hoe de batterij van mijn auto onderhouden?

De nieuwe modellen batterijen hoeven geen onderhoud. Laat je echter niet verrassen door een batterij die het niet meer doet. Laat de staat van je batterij in je dichtstbijzijnde Auto5-center nakijken.

7. Hoe starten bij erge koude?

Zet de koplampen aan om je batterij op te warmen. Wacht enkele seconden voor je de motor start. Als hij niet meteen start, doe dan korte pogingen om de batterij niet te snel te laten ontladen. Als je een manuele versnellingsbak hebt, duw dan de koppeling in, zelfs in dood punt, zodat de motor vrijer kan draaien.

8. Hoe de batterij van mijn auto opnieuw opladen?

Als je batterij plat is en je startkabels hebt, kun je de hulp inroepen van een behulpzame automobilist.

Sluit de pluspool van je batterij op de pluspool van de andere wagen aan en verbind daarna de twee minpolen. Wacht een tiental seconden en probeer te starten.

Een andere oplossing is een 12V-lader kopen, die je batterij in 6 tot 12 uur oplaadt. Weet dat je batterij zich vanzelf oplaadt wanneer je rijdt.

9. Wanneer moet ik mijn batterij vervangen?

Een oudere batterij ontlaadt sneller in de winter, zelfs na een goede oplaadbeurt in je garage. Je kunt de batterij zelf vervangen op voorwaarde dat je er één koopt die aangepast is aan je wagen en je de gebruiksaanwijzing bekijkt om na te gaan of je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen met de boordcomputer.

Maar waarom zou je dit niet uitbesteden aan een specialist bij Auto5? Zij zijn er om je bij te staan in je keuze, de staat van je batterij te checken en ze indien nodig te vervangen. Auto5 neemt je oude batterij over.

Maak gerust een afspraak in een Auto5-center.
Vind uw batterij en maak een afspraak voor de montage