Het ‘thuiskomertje’ is een klein reservewiel dat heel wat voordelen biedt: het is veel lichter en kleiner, en neemt in je wagen dus veel minder plaats in. Maar je let wel best op, want dat kleine reservewiel kan niet zomaar een gewoon wiel vervangen.
De kleine versie van het reservewiel, ook wel ‘thuiskomertje’ genoemd, is kleiner en lichter dan een gewoon wiel. In je auto neemt het dus minder ruimte in. Het wiel zelf is een tijdelijke oplossing. Je moet zo snel mogelijk een nieuw, volwaardig wiel plaatsen. Je bent niet verplicht om zo’n wiel bij te hebben, maar het is wel steeds handig om een thuiskomer en een autokrik aan boord te hebben.
Kan ik normaal rijden met een thuiskomer?
Met een tijdelijk reservewiel mag je niet sneller rijden dan 80 km/u. Je moet je rijgedrag dus aanpassen, want de grip op de weg van het thuiskomertje en de drie andere wielen verschilt. Wees dus voorzichtig in bochten en op rotondes. Als je op een natte ondergrond rijdt, mag je niet sneller dan 70 km/u rijden.
Moet ik een thuiskomer onderhouden?
Of je nu een gewoon reservewiel of een thuiskomertje bijhebt in de wagen, het is belangrijk om de bandenspanning één maal per maand te controleren. Let wel, bij dit type band is de bandenspanning iets hoger. De exacte waarde van de bandenspanning van een thuiskomer kun je terugvinden op de velg.
Waar vind ik mijn tijdelijk reservewiel?
Alles hangt af van je voertuig. Vaak zal je het wiel in de koffer of onder de carrosserie van je wagen vinden. Sommige autobouwers voorzien een plekje voor het kleine reservewiel onder de motorkap. Bij sommige terreinwagens of SUV’s werd het wiel gemonteerd op de kofferdeur. De thuiskomer is vaak een optie die je kunt toevoegen als je een wagen koopt. Hij is dus niet altijd standaard inbegrepen.
Hoe het thuiskomertje monteren?
Je monteert een thuiskomer net als een gewoon reservewiel. Zorg ervoor dat je steeds een aangepaste moersleutel en autokrik bijhebt in de wagen. Vergeet vooral niet je handrem op te zetten wanneer je een wiel wilt vervangen. Trek ook een fluorescerend hesje aan eer je uit de wagen stapt. Als laatste plaats je je gevarendriehoek en dan kun je je wiel vervangen.
Gewoon reservewiel of thuiskomer?
De nieuwste auto’s die je nu koopt, zijn niet meer uitgerust met een reservewiel. Je moet er dus een bijkopen wanneer je een nieuwe wagen aanschaft. Je hebt de keuze tussen:
- een gelijkaardig wiel als de vier wielen van je wagen
- een thuiskomertje
Het voordeel van een thuiskomer is dat hij minder plaats inneemt en minder zwaar is. De prijs valt ook beter mee dan een ‘gewoon’ wiel. Aan de andere kant hoef je met een gewoon wiel niet meer langs de garage te passeren als je een band hebt vervangen, maar koop je gewoon een nieuw reservewiel. Als je een thuiskomer hebt gemonteerd, gaat het om een tijdelijke oplossing en moet je wel nog langs bij je garagehouder. Als je toch beslist om een reservewiel te kopen, kijk je best altijd na of de voorziene plaats in je wagen wel groot genoeg is. Informeer je goed voor je overgaat tot een aankoop.
Heb je een reservewiel nodig? Ontdek het aanbod reservewielen voor je auto bij Auto5.