De schokdempers zijn een essentieel onderdeel van je wagen om je veiligheid en comfort te garanderen. Maar wat is hun rol nu precies en hoe werken ze? Lees onze handleiding!
Schokdempers zijn onlosmakelijk verbonden met de veringen in de wielophanging van je auto. Deze veringen hebben een dubbele functie:
- Enerzijds zorgen ze ervoor dat de wielen van je wagen ‘aan de weg plakken’
- Anderzijds ‘vervlakken’ ze oneffenheden op de weg.
De schokdempers verzachten de reactie van de vering en houden ze onder controle.
Vering en schokdemper: de twee ‘schokkenvangers’
Als je met je wagen in een put of over een bult rijdt, zullen de veringen in de wielophanging samentrekken of uitzetten om de schok op te vangen. Maar wie al eens de vering van een balpen heeft proberen samen te drukken tussen de vingers, weet goed genoeg dat de veer na het samendrukken verrassende snel opnieuw losspringt. En dat is exact het moment waar schokdempers van pas komen.
De schokdemper is een soort schuifcilinder die deels gevuld is met olie of gas. Die cilinder zal de terugslag van de vering ‘dempen’ en minder krachtig maken. Het kan ook de reactie van de vering verzachten op het moment van de schok zelf. Anders gezegd, afhankelijk van de afstelling van de wielophanging, zal de demper voor een ‘stugge’ of ‘soepele’ ophanging van de wielen zorgen. Het evenwicht is delicaat: een te ‘stugge’ ophanging zorgt voor een betere grip op de baan, maar zal minder comfortabel zijn. Een ophanging die ‘soepel’ is, zorgt voor meer comfort maar heeft minder grip op de weg.
Een belangrijk element voor grip op de weg
Door de controle die ze uitoefenen op het gedrag van de veringen, zijn schokdempers belangrijke spelers wanneer het aankomt op de wegligging van je auto of je grip op de weg:
- bij het remmen: op het moment dat je remt, zal de voorkant van je wagen ‘duiken’ door het effect van inertie of traagheid. Deze duik wordt gecompenseerd dankzij de wielophanging. De dempers controleren de hevigheid van dit op en neer gaan van je wagen, waardoor je veilig kan remmen.
- in bochten: als je met je wagen draait, zal de ophanging aan de buitenkant van de bocht licht inkrimpen, terwijl de ophanging aan de binnenkant van de bocht licht zal uitzetten. De schokdempers houden de reactie van de vering ‘in bedwang’.
Een element om in het oog te houden
Je begrijpt dus vast en zeker dat goed onderhouden schokdempers je een grote dienst bewijzen en belangrijk zijn voor je veiligheid. Hun levensduur ligt tussen de 80.000 en 120.000 gereden kilometers, afhankelijk van de wegomstandigheden en je rijgedrag. Toch raden experts aan om de dempers te laten nakijken om de 20.000 kilometer.
Tijd om je schokdempers te vervangen of wil je ze gewoon laten controleren? Aarzel niet om langs te komen bij onze expert in onze Auto5 centrums.