Een nieuwe wet rond het gebruik van de gsm achter het stuur hanteert zwaardere boetes. U riskeert voortaan 174 euro boete voor een gsm aan het oor, in de handen of op de knieën van de bestuurder, en zelfs op de passagierszetel. De enige manier waarop u een gsm kan blijven gebruiken tijdens het rijden, is in een geschikte houder.
We vertellen u niets nieuws als we zeggen dat gsm-gebruik achter het stuur levensgevaarlijk is voor zowel andere weggebruikers als voor de mensen in de wagen. En toch blijkt het noodzakelijk de sancties te verzwaren voor elk gebruik dat de bestuurder en andere weggebruikers in gevaar kan brengen.
Halfweg januari heeft het parlement daarom een nieuw wetsvoorstel aanvaard dat het gebruik van de gsm achter het stuur strikter regelt.
Het gebruik van elk mobiel toestel met scherm is verboden achter het stuur
Het moet gezegd dat de vorige wet nog uit de tijd van de NOKIA 3310 stamt. Het gebruik van mobiele telefoons is sindsdien aanzienlijk veranderd.
Tot ergernis van politieagenten is het niet ongewoon om een bestuurder te betrappen die met zijn telefoon op het dashboard video’s bekijkt tijdens het rijden. En dan zijn er ook nog bestuurders die, met hun telefoon op schoot, videobellen of berichten tikken op hun scherm.
De wet is voortaan duidelijk: het is eenvoudigweg verboden om op eender welke wijze gebruik te maken van eender welk ‘toestel met scherm’ eens men rijdt. Bellen achter het stuur is nog altijd verboden. Ook uw gsm in de hand houden wordt beschouwd als een overtreding, ook als u hem niet gebruikt. Zelfs een telefoon op de knieën, op het dashboard of op de passagierszetel levert u voortaan een boete op … die bovendien zwaarder is dan vroeger. De wetswijziging heeft het gebruik van de gsm achter het stuur namelijk opgetrokken naar een overtreding van categorie 3. Die overtreding kost u voortaan 174 euro tegenover 116 euro vroeger.
Gsm-gebruik verboden bij stilstand, maar toegestaan bij geparkeerd staan
Gsm-gebruik is toegestaan wanneer de wagen geparkeerd staat. Dit is evenwel niet hetzelfde als stilstand. Wanneer een wagen stilstaat voor het rode licht of in een file, is gebruik van een mobiel toestel met scherm nog altijd strafbaar. U mag uw telefoon anders gezegd dus enkel gebruiken als u geparkeerd staat op een plek die hiervoor is voorzien. Om elke mogelijke verkeerde interpretatie te vermijden, moet de motor best afstaan.
Het scherm mag aanstaan als de gsm zich in een hiertoe voorziene houder bevindt
Voor velen is de gsm evenwel een onmisbaar hulpmiddel tijdens het rijden. Navigatie-apps maken verplaatsingen aanzienlijk makkelijker. Nu de wet strenger is geworden, vragen velen zich dan ook af waar ze hun telefoon nog mogen plaatsen om gebruik te maken van hun apps.
De wet verbiedt het gebruik van apps niet. De telefoon mag tijdens het rijden echter enkel gebruikt worden als hij zich in een hiertoe voorziene houder bevindt. Als u de telefoon niet in een hiertoe voorziene houder kan plaatsen, wordt aangeraden om hem op te bergen in een jas- of broekzak of in een opbergruimte in de wagen waar hij niet zichtbaar is.
Als expert in auto-uitrusting staat Auto5 voor u klaar met advies over de uitrusting op maat van uw behoeftes. Op onze website ontdekt u talloze mogelijkheden om uw telefoon vast te zetten in uw wagen, aan uiteenlopende prijzen.
U vindt er bijvoorbeeld mogelijkheden om uw smartphone vast te maken aan de ventilatieroosters. U kan hem ook vastmaken aan het dashboard met een zuignap. Bepaalde houders plaatst u zelfs in de CD-speler van de autoradio. Ontdek ook onze houders met geïntegreerde inductieladers. Er zijn echt mogelijkheden voor alle behoeftes en alle telefoons.
Met al die verschillende mogelijkheden wordt het natuurlijk echt moeilijk om een volgende boete voor gsm-gebruik achter het stuur goed te praten.