Dashcams, dashcam wat is het, dashcam waar komt het vandaan, gebruik opgenomen beelden met mijn dashcam, dashcam oorsprong Rusland, dashcam in België, installatie dashcam

Alles wat je moet weten over dashcams

Meer en meer bestuurders gebruiken een dashcam. Maar waar dienen deze kleine actiecamera’s voor? En waar komt het idee vandaan om ze in de wagen te gebruiken? Mag je de opgenomen beelden zomaar gebruiken?

Een dashcam, of een actiecamera, is een kleine camera waarmee je alles kunt filmen en opnemen wat zich voor je ogen afspeelt. Je kunt de dashcam op je dashboard of aan de voorruit van je auto installeren, bevestigen op het stuur van je fiets of motor, of zelfs op je helm.

Naast de mogelijkheid om video’s op te nemen, kun je met een moderne dashcam nog meer:

  • De ‘intelligente parkingmodus’: wanneer er iemand tegen je wagen botst, springt de dashcam opnieuw aan en neemt hij alles op wat er gebeurt.
  • In de duurdere modellen wordt vaak een gps geïntegreerd om aan te tonen waar de video werd opgenomen.
  • Extreem geavanceerde modellen kun je verbinden met je gsm, waarbij een systeem automatisch de hulpdiensten belt bij een ernstig ongeval.

Waar komt de dashcam vandaan?

Het gebruik van de dashcam op de manier die we nu kennen, komt rechtstreeks uit Rusland. Oorspronkelijk werden de camera’s gebruikt om juridisch bewijs te vergaren. Verzekeringsfraude en corruptie bij de autoriteiten zijn er namelijk schering en inslag. De beelden opgenomen met een dashcam lieten de gebruiker toe om bewijzen naar voren te schuiven tijdens een geschil of proces.

De dashcam werd de voorbije jaren steeds populairder in Azië en ook bij ons kent de tool een stijgend succes. De populariteit van het nieuwe accessoire is wellicht te verklaren door het toenemende aantal roekeloze chauffeurs op de weg.

Wat mag ik doen met de opgenomen beelden van mijn dashcam?

De dashcam mag dan wel legaal zijn in België, dat is niet overal het geval in Europa. De ANWB, de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond, stelde een lijst op met de landen waar het gebruik van de dashcam al dan niet toegelaten is. Zo kun je er lezen dat de dashcam verboden is in onder andere Luxemburg, Oostenrijk en Portugal.

In België mag je de opgenomen beelden van je dashcam gebruiken, op voorwaarde dat je geen inbreuk pleegt op de privacywet. Je vindt er meer over op de site van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Mag ik de beelden gebruiken als bewijsmateriaal?

Je mag de beelden van je dashcam wel degelijk gebruiken:

  • Als je een aangifte doet na een ongeval op de weg: de beelden van je dashcam kunnen dienen als bewijsmateriaal om te bewijzen dat je in je recht bent. Noteer op je aangifte dat je de beelden meteen naar je verzekeraar toestuurt. De wet verplicht je ook om de andere bestuurder op de hoogte te brengen. Vaak kan het ook helpen om de andere bestuurder zijn fout te laten toegeven. Zo niet, zullen de verzekeraars de beslissing maken.
  • Bij vluchtmisdrijf: de meeste dashcams zijn uitgerust met een ‘slimme parkingmodus’. De camera springt opnieuw aan bij een botsing en filmt het voertuig dat je heeft aangereden wanneer het passeert. Toch is het aan de rechter om te beslissen of dat geldig is als bewijs of niet.
  • Als je getuige bent van een ongeval, een vluchtmisdrijf of gevaarlijk gedrag op de weg.

Let wel, in de laatste twee gevallen of wanneer een geschil tussen verzekeraars leidt tot een proces in de rechtbank, zal de rechter beslissen of het bewijsstuk geldig is of niet. Hij baseert zijn uitspraak op een aantal criteria, waaronder het feit of de opnamehoek van de camera breed genoeg is. De coördinaten van de gps op de video zijn ook een belangrijke hulp, omdat ze een geloofwaardig dossier helpen opbouwen, zeker bij vluchtmisdrijf of getuigenissen. De gps-functie is dus zo veel meer dan een nutteloos extraatje.

Wil je graag zelf een dashcam aankopen, maar weet je niet goed hoe die te installeren in je wagen? Bij Auto 5 doen we het voor jou … als enige in België.

Maak dus snel een afspraak!