Alles wat u moet weten over MijnOnderhoud Eco-Controle!

Voordat we u uitleggen wat Auto5 precies bedoelt met “Eco-Controle”, willen we het eerst over iets anders hebben… Wist u dat 73% van de voertuigen in stilte lijdt? Wat willen we daarmee precies zeggen?

Afhankelijk van uw rijstijl, omgeving en gewoontes kan uw motor vervuild raken. Na verloop van tijd kan dit de uitstoot van schadelijke gassen door uw wagen doen toenemen. Bovendien kan dit kostelijke schade veroorzaken die vermeden had kunnen worden. Tot op heden kan deze potentiële schade noch met conventioneel onderhoud noch bij een technische controle opgespoord worden.

Een zorgvuldige analyse van 5 gassen uit de uitlaat kan echter een snel overzicht geven van de algemene gezondheid van uw voertuig. Net zoals dit het geval zou zijn met een bloedanalyse bij de mens.

Auto5 is momenteel de enige Belgische onderneming die deze dienst aanbiedt. Door 5 gassen te analyseren en de juiste behandeling voor te stellen, zorgen wij ervoor dat de motor zijn oorspronkelijke prestaties zoveel mogelijk terugkrijgt. Uw auto zal minder vervuilen en langer meegaan.

Natuurlijk kunnen we met de Eco-Controle maar een aantal zaken aan uw voertuig controleren. U mag dus zeker niet vergeten om uw wagen ook regelmatig te onderhouden. Daarom adviseren wij om te kiezen voor het pakket dat beide diensten combineert: MijnOnderhoud Eco-controle.

We gaan nu een beetje dieper in op de Eco-Controle en de voordelen ervan voor de planeet, de klant en de portemonnee van de klant.

Hoe werkt de Eco-Controle precies?

De Eco-Controle is een proces in 3-stappen:

 • Om te beginnen zal een mecanicien een sonde in de uitlaatpijp van het voertuig plaatsen.
 • Dan moet de motor ongeveer 3 minuten draaien.
 • De computer zal de uitlaatgassen dan analyseren, en precies kunnen zeggen in welke staat de verschillende onderdelen van de motor zich bevinden. U ontvangt daarbij een rapport.

Dankzij de Eco-Controle is het mogelijk om na te gaan welke herstellingen eventueel nodig zijn aan:

 • De inlaat
 • De injectoren
 • De EGR-klep
 • De turbo
 • De uitlaat
 • Het oliecircuit
 • DPF
 • Katalysator

Voor elk van deze punten zijn er drie mogelijkheden:

 • Ofwel is alles in orde en in dat geval is er geen interventie vereist;
 • Ofwel is er een reiniging nodig. Dit gebeurt vaak door de onderdelen te behandelen met een geschikt product;
 • Ofwel, en dat is het ergste geval, moet het onderdeel vervangen worden. Maar zelfs dat is nog altijd beter dan te wachten tot er een ernstiger motor probleem opduikt dat veel moeilijker te herstellen valt.

De voordelen voor de planeet

Door uw voertuig regelmatig te controleren en de onderdelen in perfecte staat te houden, zal zijn uitstoot niet zoveel hoger liggen dan toen hij voor het eerst uit de fabriek rolde. Want het zijn immers de vuilafzettingen van de onderdelen die de uitstoot van uw voertuig na verloop van tijd doen toenemen.

Een goed onderhouden voertuig zal in het algemeen een kleinere impact op onze planeet hebben. Gemiddeld verlaagt een Eco-Controle de uitstoot van uw voertuig met 4%. Voor het volledige wagenpark zou dit uiteraard neerkomen op tonnen minder CO2-uitstoot per jaar. Dit is enorm!

Maar dat is nog niet alles! Want een goed onderhouden voertuig is ook een voertuig dat langer meegaat. Het onderdeel reinigen zal altijd goedkoper zijn dan het te vervangen. Bovendien is het niet nodig om nieuwe onderdelen te produceren, waardoor er ook minder grondstoffen verbruikt worden.

Een voertuig dat langer meegaat is dus goed voor de planeet. Immers, de productie van een nieuwe auto vereist een enorme hoeveelheid energie. Het is daarom echt in het voordeel van de planeet als u zo lang mogelijk met uw auto kunt rijden.

De gevolgen voor onze gezondheid

Een behandeld voertuig stoot tot 4,5 maal minder fijn stof uit en tot 55% minder irriterende gassen. Allemaal fijn stof en gassen die wij dus niet moeten inademen.

En dat is ontzettend belangrijk! Zeker als je weet dat fijn stof verantwoordelijk is voor talrijke gezondheidsproblemen zoals longziektes of allergieën.

Auto’s zijn verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van dit fameuze fijn stof. Het is dus essentieel dat u ervoor zorgt dat uw voertuig zo weinig mogelijk uitstoot, zowel voor uw eigen gezondheid als voor die van alle anderen.

Een bonus voor uw portemonnee

Na een Eco-Controle en de nodige correcties kan uw voertuig tot 11% minder brandstof verbruiken. Op lange termijn, en zelfs op middellange termijn, betekent dit een aanzienlijke besparing op uw brandstofbudget. Met brandstofkosten die gemiddeld tussen de 80€ en 120€ per maand liggen, kan deze 11% al snel oplopen tot meer dan 150€ besparing per jaar.

En naast het verbruik, kan ook de factuur voor de herstelling snel oplopen als eventuele problemen te laat worden ontdekt. Voor een Renault Clio III 1.5 dCi, bijvoorbeeld, zou het 148€ kosten om de EGR-klep, de turbo of zelfs de injectoren te reinigen.

Het vervangen van deze onderdelen zou respectievelijk echter 129€, 649€ en 630€ kosten! En afhankelijk van het voertuig, kunnen deze vervangingen nog duurder uitvallen.

Conclusie

Er gaat dus niets boven een goed onderhouden voertuig om in alle veiligheid te kunnen rijden, met een zo gering mogelijke impact op het milieu. En het is onder meer dankzij onze Eco-Controle dat uw auto altijd perfect gezond zal zijn.

U kunt nu terecht in elk van onze Auto5-centers voor een MijnOnderhoud Eco-Controle!