Banden en seizoenen: we maken je wegwijs

Als het vriest, draag je geen schoenen met platte zolen. Zo vermijd je om uit te glijden en te vallen. Wel, pas dezelfde logica toe op je autobanden: temperatuurschommelingen hebben ook een effect op hun gedrag …

Zomer- en winterbanden: het perfecte koppel

Zomer- en winterbanden zijn speciaal gemaakt om als duo te functioneren:

  • Bij zomerbanden is het rubber zo samengesteld dat ze een optimale grip hebben op een droog of nat wegdek wanneer het kwik hoger klimt dan 7°C – meestal rond de laatste week van maart. Zodra de temperatuur lager ligt, worden de banden harder door de kou. Door die verharding slijten ze sneller en verbruik je meer benzine, maar vermindert vooral hun grip op de weg en wordt de remafstand langer.
  • Wanneer de temperatuur zakt onder de 7°C – rond de laatste week van oktober – wordt het rubber van winterbanden zachter en dus ook baanvaster. Dat dankzij het hoge siliciumgehalte. Bovendien is hun profiel speciaal ontworpen om vlotter te starten, te versnellen en bochten te nemen op een besneeuwd of nat wegdek. En ze hebben op de koop toe meer baanvastheid.

Als je zomer- en winterbanden afwisselt, heeft je wagen dan ook het hele jaar door een optimale wegligging en remprestaties.

Vierseizoensbanden

Vierseizoensbanden zijn een slim compromis, waarbij de band zijn eigenschappen behoudt en dat ongeacht de temperatuur. Zijn prestaties zijn echter in het algemeen minder optimaal dan die van het koppel zomer-/winterbanden, zoals blijkt uit onderstaande tabel met de remafstanden.

 Zomer-bandWinter-bandVier-seizoensband
Droog wegdek bij 10°C (100 naar 0 km/u)38 m51 m49 m
Nat wegdek bij 10°C (100 naar 0 km/u)43 m40 m44 m
Droog wegdek bij 20°C (80 naar 0 km/u)38 m56 m52 m
Nat wegdek bij 20°C (80 naar 0 km/u)40 m45 m47 m
Besneeuwd wegdek (40 naar 0 km/u)61 m29 m42 m

Wat kiezen?

Het koppel ‘zomer-/winterbanden’ heeft een levensduur van ongeveer 90.000 km, tegen slechts 40.000 km voor vierseizoensbanden. Het gebruik van beide types rubber heeft ook een positieve invloed op je veiligheid (betere wegligging en dito remprestaties) en je verbruik. Het is dan ook een goede investering, vooral als je veel kilometers rijdt.

De vierseizoensband is een goed alternatief als:

  • je weinig rijdt
  • je budget krapper is
  • de temperatuur in je regio zelden onder de 0°C zakt
  • het weinig sneeuwt.

Tot slot nog enkele tips

  • Gebruik je winterbanden niet tijdens de zomer en omgekeerd, anders kies je beter voor vierseizoensbanden.
  • Vermijd ‘voordelige’ combinaties, genre: winterbanden vooraan en zomerbanden achteraan. Op die manier breng je de andere weggebruikers en jezelf in gevaar!
  • Controleer regelmatig de bandendruk en de slijtage van je banden: je veiligheid hangt ervan af.

Wist je dat, als je je zomer- en winterbanden bij Auto5 koopt, we je banden bij ons bewaren? Maak kennis met onze diensten!

Je geeft de voorkeur aan vierseizoensbanden? Ontdek ons gamma