Blijf alert op weg naar je vakantiebestemming!

19 juli 2019

Heb je een lange autorit voor de boeg? Reis je met vrienden of heb je je gezin mee achterin? Wakker en alert blijven op de weg is belangrijk voor je veiligheid. Wij geven je een paar tips & tricks om niet in te dommelen achter het stuur.

Slaap goed de avond voor je vertrek

Een goede nachtrust is een van de beste manieren om vermoeidheid achter het stuur te vermijden. Sta de ochtend van het vertrek niet vroeger op dan gewoonlijk, tenzij je ook vroeger bent gaan slapen!

Let goed op tijdens risico-uren

Tussen 2 en 5 uur ‘s ochtends gaat ons lichaam in rusttoestand. Dan kruip je beter niet achter het stuur. ’s Nachts rijden is sowieso af te raden: je moet uiterst geconcentreerd zijn en wordt dus sneller moe.

Eet licht en drink water

Je weet vast ook dat je slaperig wordt van een zware maaltijd. Stop je dus niet vol als je onderweg ergens halt houdt. Helaas is ook het effect van energiedrankjes slechts tijdelijk! Zodra je de suikerpiek hebt gehad, kun je er zelfs slaperig van worden. Water is de aangewezen drank voor lange afstanden. Koffie kan helpen, maar ook hier is het effect maar tijdelijk.

Neem pauzes

Specialisten raden aan om elke twee uur een kleine pauze in te lassen. Je kunt zelfs een dutje van 15 tot 20 minuten doen. Slaap niet langer, want na 20 minuten voel je je nog vermoeider dan ervoor!

Geef het stuur door

Reis je met twee of meer mensen met een rijbewijs? Wissel dan geregeld van chauffeur. Dat is de beste manier om vermoeidheid te voorkomen.

Maak plezier in de auto

Een paar activiteiten om de tijd te doden en wakker te blijven:
• Zing luidkeels mee: er zijn genoeg karaoke-apps met jouw lievelingsnummers te vinden. Waarom niet?
• Speel een spelletje: raadsels, charades, ik zie ik zie wat jij niet ziet, je hoeft heus niet in te dommelen. Toch wat inspiratie nodig? Neem een kijkje op de website van Auto5 met tips voor spelletjes in de auto!
• Tips voor kinderen (en volwassenen die houden van videogames): neem een spelconsole mee in de auto en speel een wedstrijdje voor de beste score!

Wat als je toch indommelt?

Je bent moe, dat kan gebeuren. Verzet je niet, de microslaap ligt op de loer: je hersenen schakelen zich 1 tot 30 seconden uit, je lichaam heeft niet door wat er gebeurt en je wordt niet wakker. We hoeven je niet te zeggen hoe gevaarlijk dat is.
Er is slechts één remedie: ga zo snel mogelijk aan de kant staan, wissel van chauffeur of doe een dutje.