pneus hiver obligatoires

Panne onderweg? Wees in de eerste plaats voorzichtig!

Een lekke band, een onrustwekkend geluid, rook uit de motorkap, een gebarsten voorruit, een onbekend controlelampje of waarschuwingssignaal … Dan zet je de wagen beter aan de kant. Wat moet je doen om deze uitdaging veilig aan te gaan?

Panne krijgen is nooit leuk. Vooral als dat op een drukke weg gebeurt, zoals een autosnelweg, of nog erger, onderweg naar je vakantiebestemming. Stap 1: breng iedereen in veiligheid.

1) Stop op een beschutte plaats

Je veiligheid begint door de beste plek te kiezen om te stoppen. De pechstrook en de kant van de weg zijn de gevaarlijkste plekken. Als je kunt, parkeer de wagen dan zo ver mogelijk van het wegverkeer. Zo niet plaats je je zo dicht mogelijk bij de berm. Zet meteen de vier knipperlichten aan als je dat nog niet had gedaan.

2) Breng iedereen in veiligheid

Zodra je tot stilstand bent gekomen, moet je in de eerste plaats jezelf en de andere passagiers in veiligheid brengen. Doe je fluohesje aan. Dit bewaar je best in de cabine van de auto. Stap vervolgens voorzichtig uit. Overigens bestaat er een Europese standaard voor veiligheidsvesten, maar de Wegcode schrijft niet voor dat je hesje daaraan moet voldoen.

Geef daarna een veiligheidsvest aan alle passagiers. De Wegcode verplicht dat niet, maar het is altijd veiliger om iedereen goed zichtbaar te maken. Laat de passagiers aan de veiligste kant uitstappen, meestal is dat rechts. Vraag ze weg te gaan van de kant van de weg, en laat ze bij voorkeur plaatsnemen achter de vangrail.

3) Plaats je gevarendriehoek

In België moet je volgens de Wegcode je gevarendriehoek plaatsen op ten minste 30 meter van de wagen op een gewone weg, en op 100 meter op de snelweg. Zo voorkom je dat andere weggebruikers verrast worden door de aanwezigheid van je voertuig. Een stap bedraagt gemiddeld 75 cm, tel dus respectievelijk 40 en 133 stappen. Stap nooit met je rug naar het aankomende verkeer toe, zelfs niet om terug te keren!

4) Evalueer de situatie

Nu iedereen in veiligheid is gebracht, kun je eindelijk rustig nadenken – of niet – over wat je het best kunt doen.

5) Laatste tip voor onderweg

Of je nu in België of in het buitenland rijdt, op reis bent of een gekend traject aflegt, voorzie altijd een uitrusting om je bij slecht of extreem weer te beschermen, zoals hevige zon. Zo blijf je comfortabel in gevaarlijke situaties!