dakkoffer

De dakkoffer : hoe kiezen ?

Hoe kies je een dakkoffer? - Enjoy the road with Auto5

Een dakkoffer is een praktische oplossing voor het vervoeren van je bagage en grotere spullen tijdens autoritten. Maar hoe maak je de juiste keuze uit het grote aanbod op de markt? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee bij het kiezen van je ideale dakkoffer. Bereid je voor om op vakantie te gaan en volop van je avonturen te genieten met een dakkoffer die past bij jouw behoeften en jouw manier van reizen.

Geschikte modellen voor iedere behoefte

Verschillende soorten dakkoffers om aan de behoeften van elke automobilist te voldoen :

 • De stevige dakkoffer. Dit stevige en duurzame model biedt robuuste bescherming voor je bagage. De stijve dakkoffer is omvangrijk, maar door zijn grote laadcapaciteit bijzonder geschikt voor regelmatig gebruik.
 • De flexibele dakkoffer. Dit type koffer is gemaakt van stevig textiel en is lichter, gemakkelijk te installeren en op te bergen. Dit model is ideaal voor occasionele behoeften of wanneer de opslagruimte beperkt is.
 • De dakkoffer op trekhaak: dit laatste model is de ideale oplossing om een groter aantal voorwerpen te vervoeren met behoud van een aerodynamisch profiel. Dankzij het trekhaakbevestigingssysteem geniet je van een uitzonderlijk installatie- en gebruiksgemak. Bovendien heb je nog steeds toegang tot de bagageruimte dankzij een kantelsysteem.

Te overwegen criteria bij het kiezen van een dakkoffer

Als je eenmaal hebt bepaald welk type dakkoffer het beste past bij jouw behoeften, is het essentieel om een aantal criteria in overweging te nemen voordat je tot aankoop overgaat. Als je deze aspecten zorgvuldig in overweging neemt, kun je de beste keuze voor je dakkoffer maken.

Het volume

De eerste parameter om rekening mee te houden is het volume en de laadcapaciteit van je dakkoffer. Om je een beeld te geven, zijn hier enkele handige equivalenten :

 • Een grote reistas komt over het algemeen overeen met ongeveer 100 liter.
 • Een grote reiskoffer kan ongeveer 200 liter ruimte in beslag nemen.
 • Tenten, slaapzakken en andere kampeeruitrusting kunnen tussen 150 en 250 liter ruimte innemen, afhankelijk van de grootte en het aantal items.

Wat de gewenste capaciteit ook is, het is belangrijk om te onthouden dat dakkoffers ontworpen zijn voor het opbergen van soepele tassen in plaats van stijve, volumineuze koffers.

De lengte

De ideale lengte voor je dakkoffer hangt af van twee factoren :

 • De grootte van het voertuig. Compacte koffers (315 tot 370 liter) zijn geschikt voor stadsauto’s en kleine gezinswagens. Middelgrote tot grote koffers (390 tot 570 liter) zijn het populairst. Ze zijn geschikt voor alle soorten voertuigen: stationwagens, MPV’s, 4×4’s, SUV’s en sedans.
 • De grootte van de voorwerpen die je wilt vervoeren. Voor het vervoeren van lange voorwerpen zoals ski’s, snowboards of surfplanken is een lange dakkoffer nodig. Voor omvangrijke voorwerpen zoals een kinderwagen of kinderbedje kan een compacte of middelgrote koffer voldoende zijn.

Het openings- en sluitsysteem

De meest voorkomende openings- en sluitsystemen zijn de volgende :

 • Tweezijdige opening: Praktisch voor in de stad, de kofferruimte opent aan beide zijden, waardoor de koffer altijd vanaf de stoeprand geladen of gelost kan worden en de laadruimte optimaal is.
 • Ondersteund openen: Minder moeite nodig om de kofferbak te openen, die ook open blijft staan terwijl je hem laadt.
 • Centrale vergrendeling: Er is één slot nodig om de koffer te vergrendelen door tegelijkertijd twee sloten op verschillende plaatsen te activeren. Dit vergrendelingssysteem biedt meer veiligheid.
 • Veilig slot: sleutels kunnen alleen worden verwijderd als de koffer gesloten is. Dankzij deze vergrendelingsmethode kun je niet vertrekken met een open koffer of je sleutels erin vergeten.

Brandstofverbruik

Wanneer je een dakkoffer op je voertuig monteert, is het belangrijk om rekening te houden met aerodynamica om het brandstofverbruik te minimaliseren. Luchtweerstand leidt namelijk tot een overconsumptie van brandstof van ongeveer 15% bij hoge snelheden. Door het juiste model dakkoffer te kiezen en een zuinigere rijstijl aan te nemen, kun je het brandstofverbruik door luchtweerstand minimaliseren.

Het geluid

Hoewel ze erg praktisch zijn, kunnen dakkoffers aerodynamische storingen veroorzaken. Om geen last te hebben van buitensporige geluidsoverlast, raden we je aan te kiezen voor lagere, geprofileerde dakkoffers, uitgerust met diffusors geïnspireerd op raceauto’s. Deze aerodynamische modellen zorgen voor een geruislozer rijgevoel.

Een paar praktische tips voor het installeren van je dakkoffer

Zorg er allereerst voor dat je dakrails op je voertuig installeert. Deze dwarsstangen zijn essentieel om de dakkoffer vast te zetten en de stabiliteit tijdens de reis te garanderen. Weet je niet zeker welk type dakrails je moet kiezen voor jouw voertuig? Auto5 kan je hierbij helpen. Op onze site bieden we een breed gamma dakdragers voor alle soorten voertuigen. Zodra je het model van je auto hebt ingevoerd, stellen we je het model voor dat het beste bij je past.

Bij Auto5 bieden we je ook de mogelijkheid om te genieten van een professionele montageservice. Onze experts zorgen ervoor dat je dakkoffer op de juiste manier op je dakrails wordt gemonteerd, zodat de installatie veilig en volgens de normen verloopt.

Dakkoffer nodig? Huur er nu een!

Heb je soms wel eens een dakkoffer nodig? Met de Auto5 verhuurservice kun je een dakkoffer naar wens huren, van de kleinste tot de grootste, voor één dag tot twee weken. Geniet nu van ons voordelige huuraanbod en krijg waar voor je geld. Reis lichter wanneer je een dakkoffer huurt bij Auto5, en vergeet niet dat je bij ons ook sneeuwkettingen kunt huren. Maak de slimme keuze en reis met een gerust hart dankzij Auto5.