De mooiste vakantieroutes in Europa

29 juli 2019

Zin om met de motor of auto op reis te vertrekken deze zomer? Maar weet je niet goed welke bestemming te kiezen? Met de wagen naar je bestemming rijden kan soms zorgen voor een lange rit, dus kies je beter een route met prachtige landschappen langs de weg. Ontdek in dit artikel de mooiste vakantieroutes binnen Europa.

Frankrijk, Duitsland, Spanje… welk land kies ik?

Eerste bestemming: Frankrijk

Laten we beginnen met de 3 corniches of 3 routes langs de Franse westkust. Deze drie routes verbinden Nice en Menton, dicht bij de Italiaanse grens. Elke route bevindt zich op een verschillende hoogte, waardoor je steeds een nieuw en verrrassend uitzicht op de kustlijn cadeau krijgt. We raden je dus aan om de 3 routes af te wisselen tijdens je trip: de ‘basse corniche’ (of laagste route op 100 meter boven de zeespiegel), de ‘moyenne corniche’ (300 m) en de ‘grande corniche’ (500 m).

Of wat dacht je van de legendarische route van Napoleon. Rijd 325 kilometer op de N85 vanuit Cannes richting Grenoble en ontdek onderweg prachtige plekken als Grasse, Castellane, Digne-les-Bains, Gap en meer.

Om koel te eindigen, raden we je aan om de Pyreneeën door te rijden, langs de befaamde cols of bergpassen. Deze weg verbindt de Atlantische en Middellandse Zee en zal je trakteren op 34 schitterende bergpassen. Je reis begint in Hendaye, in het departement Pyrénées-Atlantiques, en eindigt in Cerbère, in Pyrénées-Orientales. Je rijdt maar liefst 942 kilometer, plan dus zeker genoeg pauzes in om te genieten van de fantastische landschappen.

Tweede bestemming: Duitsland

Hier beginnen we met een dromerige tip: langs de Romantisch Strae of romantische route mag je je verwachten aan de mooiste panoramische uitzichten van de wereld. Je wordt getrakteerd op een uitgestrekt uitzicht over het zuiden van Duitsland, inclusief middeleeuwse stadjes, keizerlijke steden, de kastelen van Louis II van Beieren, de bosrijke landschappen en de Beierse Alpen. Vanuit Würzburg vertrek je naar Füssen en bereik je na ongeveer 370 km de Oostenrijkse grens.

De volgende route is de Deutsche Alpenstrae of Duitse Alpenroute en ligt ook in de deelstaat Beieren. Het startpunt van deze trip is Lindau, vlak naast het Bodenmeer, het eindpunt ligt in Berchtesgaden, bij de Oostenrijkse grens. De route telt 450 kilometer aan overweldigende en uiteenlopende landschappen, kleine dorpjes, een twintigtal bergmeren, net als kastelen, burchten en abdijen.

De laatste route die we je niet willen onthouden is de B500 of de Route des Crêtes door het Zwarte Woud. Deze 60 kilometer lange weg is een van de oudste routes en de weg die het Zwarte Woud het meest eer aandoet. Je kronkelt er tussen de bergen waardoor je je kan vergapen aan een prachtig uitzicht, van de Rijnvlakte tot aan de Vogezen. Je parcours start in Baden-Baden, waar je de beroemde Duitse thermen vindt, en eindigt in Freudenstadt.

Derde en laatste bestemming: Spanje

We bijten de spits af met een culturele route: de via de la Plata of de Zilverroute. Je doorkruist het westen van Spanje in het spoor van de oude Romeinen door bergen en valleien. De route werd aangelegd op het einde van de bronstijd. De A66 volgt dezelfde as en verbindt Sevilla en Gijón over 800 kilometer.

We vertrekken vanuit het zuiden van Spanje voor een rondreis langs de witte dorpen van Andalusië. Je reist tussen Cádiz en Malaga, een traject van 200 kilometer boordevol graanvelden, olijfbomen en uiteraard de pueblos blancos, de witte dorpen.

Als afsluitertje sturen we je langs twee korte baantjes, van respectievelijk 24 en 12 kilometer. De eerste route volgt de ALP-822, van San José (Almeria – Andalusië) naar Cabo de Gata. De route vleit zich langs de kust waardoor je een ongelofelijk uitzicht hebt op de zee. De tweede kustroute ligt in het Baskenland. Je vertrekt er vanuit Zumaia om via de N-634 twaalf km verder aan te komen in Zarautz. De uitzonderlijke zeezichten zorgen ervoor dat dit één van de mooiste routes is in het Baskenland.