De voorruit: zes tips om bedampte ruiten te voorkomen

Het is koud en vochtig, en je voorruit is helemaal bedekt met condens. Het is geen goed idee om je medepassagier om de vijf minuten de ruit te laten schoonmaken. Je volgt beter ons advies op.

De condens die zorgt voor bedampte ruiten ontstaat door de vochtige lucht die binnen in je auto hangt. Dat komt veel vaker voor in herfst en winter, omdat je ruiten kouder zijn. De koude laat de waterdamp in je auto condenseren en de condens hecht zich zo aan je ruiten. Bedampte ruiten kunnen je zicht in de wagen sterk beperken. We geven je enkele tips om condens te vermijden of om je ruiten schoon te maken als ze bedampt zijn.

1.    Maak je ruiten schoon met witte azijn

Witte azijn zorgt ervoor dat de vochtigheid zich niet aan je raam hecht, waardoor er ook geen condens ontstaat. Deze tip van tante Kaat is doeltreffend, maar werkt niet echt op lange termijn. Je moet regelmatig opnieuw witte azijn aanbrengen op je ruiten.

2.    Gebruik een sok en … kattenbakvulling

Als je thuis een kat hebt, kun je met wat geknutsel een goedkoop middeltje maken om je voorruit condensvrij te houden. Vul de helft van een sok met kattenbakvulling. Knoop vervolgens de sok dicht en leg je knutselwerk op je dashboard, niet te ver van de voorruit. De vulling neemt alle vochtigheid op en gaat condens tegen.

3.    Behandel je voorruit met anti-condensmiddel

Sommige autospecialisten verkopen een product dat condens op de ruiten helpt voorkomen. Breng met een microvezeldoekje wat middel aan op je voorruit en wrijf goed tot alles opnieuw volledig doorzichtig is.

4.    Schakel de ventilatie in

Als je toch last hebt van bedampte ramen, helpt je ventilatiesysteem om de vochtigheid opnieuw in damp om te zetten. Het enige wat je daarvoor moet doen, is even wachten. Weet wel dat een goed onderhouden ventilatiesysteem je veel sneller helpt bij het verwijderen van condens.

5.    Gebruik de anti-condensfunctie in je wagen

Deze functie activeert de kleine roosters in je wagen die dicht tegen je voorruit zijn geïnstalleerd. Het systeem zorgt ervoor dat de warme lucht, die tegen de voorruit wordt geblazen, de damp in enkele seconden tijd doet verdwijnen.

6.    Draai je verwarming open

Verwarmde lucht houdt damp beter vast zonder hem om te zetten in condens. Hoe meer je je wagen opwarmt, hoe minder kans op damp op je ruiten. Let wel op je eigen veiligheid en rij niet met een jas, muts, handschoenen … aan. Die kledingstukken beperken je bewegingsvrijheid in de auto en zijn gevaarlijk in risicosituaties.

Als je last hebt van condens op de ruiten, wacht dan altijd tot die is verdwenen voor je de weg weer oprijdt. Een optimaal zicht is belangrijk voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Lukt het niet om de condens uit je wagen te bannen ondanks al onze trucjes? Dan is er misschien iets mis met je airco of is het tijd voor een onderhoud. Rijd naar je dichtstbijzijnde Auto5-centrum om je voertuig na te kijken.