Doe een check-up van je fiets

24 april 2019

Kriebelt het ook bij jou om je fiets van stal te halen met dit mooie weer? Doe dan zeker eerst een check-up. Controleer de bandenspanning, de remmen, of je ketting goed gesmeerd is. Volg de gids voor een efficiënte check-up!

Controleer de bandenspanning

Controleer eerst de bandenspanning van je fiets. Als je banden niet genoeg zijn opgepompt, loop je niet enkel meer risico op een lekke band, maar moet je ook harder trappen. Hoe hard moet je je banden oppompen? Controleer eerst de zijkant van je banden. Daar kun je twee waarden aflezen: de minimale druk en de maximale druk. Auto5 raadt vier bar aan als ideale druk.

Smeer je fietsketting

Je fietsketting smeren zorgt ervoor dat ze perfect over alle tanden van de tandwielen van je versnellingen draait. Smeren beschermt de metalen onderdelen ook tegen roest.

Je ketting smeren is heel simpel: maak ze goed schoon en breng daarna wat vloeibaar smeermiddel aan op een tandenborstel. Plaats de borstel daarna onder de ketting en laat de trapas draaien. Herhaal dit boven op de ketting en aan de zijkanten.

Heb je tijdens het schoonmaken van je ketting roestsporen ontdekt? Dan moet je de ketting vervangen.

Stel je remmen af

Of je nu schijf- of velgremmen hebt, het principe is hetzelfde: de remblokjes moeten de velg (de schijf) tegelijk en uniform raken. Druk zachtjes op de remhendel om te zien of dat het geval is.

Moet je fijner afstellen? Zo ga je te werk:

Velgremmen: draai de bouten van de velgrem los en verplaats de blokjes. In ruststand moeten ze:

  • recht tegenover elkaar liggen.
  • recht op de velg staan (niet recht op de band, noch in de leegte)
  • op 1 of 2 mm van de velg hangen
  • parallel staan met de velg.

Schijfremmen: schroef de beugels los (die de blokken dragen), druk zachtjes op de rem om ze te herpositioneren. Wanneer ze de schijf tegelijk behappen, draai ze dan lichtjes vast in deze positie. Controleer en draai vervolgens alles vast.

Controleer je verlichting

Maak je fiets schoon zodat je fietsverlichting en het reflecterende velglint niet onder het vuil zitten. Voor fietslampen met een dynamo moet je nagaan of die goed tegen de velg zit en niet tegen de band. Draai aan het wiel om te kijken of de dynamo nog steeds werkt. Voor fietsverlichting op batterijen: zet ze aan of stop er gewoon nieuwe batterijen in.