Overschakelen van de wagen naar duurzamere vervoersmiddelen: onze tips

26 augustus 2019

Allemaal de fiets op?

Een van de meest stereotiepe manieren om de auto te vervangen, is de fiets nemen. Met een elektrische fiets moet je zelf niet (te veel) trappen en je inspannen. Het is niet alleen gezonder, maar brengt ook een fiscaal voordeel met zich mee:

• Als je ervoor kiest om de werkelijke kosten aan te geven in je belastingen, kun je je woon-werkverkeer aftrekken aan een tarief van 0,23 euro per gefietste kilometer (tegenover 0,15 euro per kilometer voor een traject dat je met de auto aflegt).
• Daarnaast kun je van je werkgever een kilometervergoeding krijgen tot 0,23 euro per kilometer.

Deze optie is nog handiger als je op het werk beschikt over een fietsparking of zelfs douches. In Brussel maken deze voorzieningen zelfs deel uit van het mobiliteitsbeleid van elk groot bedrijf.

Naast de gewone tweewieler kun je voor dezelfde afstanden ook kiezen voor een bakfiets. Daarmee kun je gemakkelijk je kinderen naar school voeren of onderweg enkele boodschappen doen. Draag zeker een helm en veiligheidsaccessoires. Ook al is het niet verplicht, ze beschermen je goed bij een eventuele val.

Nog zo veel andere opties!

Wil je liever wat avontuurlijker of ‘hipper’ de weg op? Kies dan eens voor een elektrische step, een hoverboard of een eenwieler. De batterij van die vervoersmiddelen gaat al stukken langer mee dan vroeger en je kunt er de meeste afstanden mee overbruggen die je anders met de fiets zou aftrappen. Ook hier is het geen overbodige luxe om jezelf te beschermen: een helm, veiligheidshandschoenen, knie- en elleboogbeschermers helpen je om veilig op je bestemming te geraken.

Het openbaar vervoer

Natuurlijk is de meest klassieke optie het openbaar vervoer gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor bus, trein, tram … op regenachtige en koudere dagen.

En hoe combineren?

Efficiënt op je werk of bestemming geraken, kan ook door verschillende vervoersmiddelen te combineren, ook wel multimodaal transport genoemd:

• De trein of metro gevolgd door de fiets: aan de meeste grote stations is het tegenwoordig mogelijk om een (elektrische) fiets te huren. Er bestaan trouwens steeds meer nieuwe initiatieven. Informeer je (online) en kies de methode die bij jou past. Een andere slimme oplossing is het kopen van een plooifiets en die overal met je meenemen.
• Na de auto doorrijden op je eenwieler, hoverboard of elektrische step kan ook. Laat je auto bijvoorbeeld achter op een park & ride parking en zet je traject verder in de openlucht.

Je hebt het wel begrepen: er bestaan ontelbare oplossingen om je leven en dagelijks transport gemakkelijker te maken. En hoe meer pendelaars kiezen voor die alternatieve vervoersmiddelen, hoe aangenamer de routes zullen worden!