auto gekocht

Een auto gekocht: wat nu?

Of hij nu nieuw of tweedehands is, je hebt de auto van je dromen aangekocht. Maar voor je achter het stuur kruipt, moet je nog wat formaliteiten in orde brengen. Ontdek onze hulpgids.

Om op de openbare weg te mogen rijden – en te parkeren – moet je wagen in orde zijn met drie belangrijke formaliteiten:

• Een officiële nummerplaat waarop de letters DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) te vinden zijn.

• Een inschrijvingsbewijs (oftewel ‘roze kaart’): dit document bewijst dat de nummerplaat toebehoort aan de wagen waarmee je rijdt en dat de inschrijving op jouw naam is gebeurd.

• Een verzekeringsbewijs (oftewel ‘groene kaart’): hiermee toon je aan dat je een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid hebt afgesloten. Die verzekering dekt kosten bij schade aan andere voertuigen of medische zorgen van anderen indien je betrokken bent bij een ongeval en je zelf in de fout bent.

Achterste nummerplaat en verzekering

De officiële nummerplaat moet achteraan je wagen bevestigd worden. Om die nummerplaat te ontvangen, moet je een aanvraag indienen bij de DIV. Daarvoor heb je een aanvraagformulier voor inschrijving nodig. Als je een nieuwe wagen kocht, moet je ook in het bezit zijn van een attest van de autoverdeler.

Je inschrijving aanvragen is simpel: stuur het ingevulde formulier naar je makelaar. Hij zal online de nodige stappen ondernemen. Sommige verzekeringskantoren zonder makelaar kunnen je vragen om je voertuig zelf in te schrijven. Laat het formulier invullen door je verzekeraar en neem het mee naar het dichtstbijzijnde DIV-kantoor in je buurt.

Vervolgens zal de postbode je nummerplaat en je certificaat thuis afleveren. Zorg dat je cash geld in huis hebt, want je moet meteen 26 euro (gepast!) betalen.

Vanaf het moment dat je verzekerd bent, stuurt je makelaar je voorlopige groene kaart op. Wanneer je nummerplaat in orde is, ontvang je de definitieve groene kaart.

Voorste nummerplaat

Je voorste nummerplaat moet je zelf laten bijmaken. Als je je voertuig bij een erkende verkoper koopt, verleent hij je vaak die extra dienst. In andere gevallen, of wanneer je de wagen bij een particulier koopt, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. De makkelijkste manier: je nummerplaat online bestellen bij Auto5.

En de nodige veiligheidstools?

Vergeet niet dat er in je auto ook enkele items moeten liggen die bedoeld zijn om je veiligheid te garanderen:

• Een brandblusser met een geldige houdbaarheidsdatum
• Een EHBO-kit
• Een gevarendriehoek
• Een fluohesje

Als je een nieuwe wagen hebt aangekocht, zijn al die zaken normaal te vinden in de auto zelf. Als je een tweedehandsauto kocht, controleer je dat best even. Is er iets niet aanwezig? Je vindt alles wat je nodig hebt bij een Auto5-centrum in je buurt.

Veilige rit!