Een auto huren in het buitenland: waarop moet je letten?

04 juli 2019

Heb je dit jaar besloten om met het vliegtuig of de trein op vakantie te gaan en daar ter plaatse een auto te huren? Een uitstekend idee, maar organiseer best alles goed van tevoren! Lees hier enkele nuttige tips.

Variabele huurprijs

Wanneer je even zoekt op het internet zul je snel merken dat de prijzen erg kunnen variëren en zelfs het dubbele kunnen bedragen, soms zelfs voor hetzelfde type wagen en dezelfde huurperiode. Het verschil zit ‘m vaak in een compleet verschillende dienstverlening. Om het bos door de bomen te zien, doe je best een klein onderzoek:

  • Mag je een onbeperkt aantal kilometers afleggen of niet? Wat kost het maximaal aantal kilometers en hoeveel kost elke extra kilometer?
  • Volle tank of niet? Er bestaan twee systemen: ofwel neem je de auto in ontvangst met een bepaalde hoeveelheid brandstof in de tank, en moet je hem terugbrengen met dezelfde hoeveelheid. Ofwel krijg je de auto met een volle tank en moet je hem ook volgetankt inleveren. Beide mogelijkheden kosten niet evenveel, kijk dit dus goed na. Opgelet: de verhuurbedrijven kunnen je een boete opleggen als je de wagen niet inlevert met het verwachte brandstofpeil.
  • Verzekering: de meeste wagens zijn omnium verzekerd, maar het contract voorziet vaak een franchise op jouw kosten. Hoe hoger de franchise, hoe goedkoper de huurprijs. Als je echter zelf een ongeval hebt veroorzaakt of als de auto beschadigd raakt, moet je mogelijk een flinke som ophoesten!
  • Pechverhelping: sommige contracten bieden pechverhelping, andere niet.

Creditcard: opgelet met de waarborg

De meeste verhuurders nemen een waarborg op in het verhuurcontract om er zeker van te zijn dat je de auto in goede staat terugbrengt. Opgelet: deze franchise wordt vaak ‘gereserveerd’ op je creditcard. Met andere woorden, dit bedrag wordt geblokkeerd tot je de wagen hebt teruggegeven. Zorg er dus voor dat je creditcard voldoende toereikend is. Tip: praat hierover met je bank. Vaak kun je de limiet van je creditcard optrekken om rekening te houden met dit soort kosten.

Bijkomende opties

Er bestaat ook een hele reeks betalende opties zoals een tweede bestuurder, een lagere franchise, een kinderzitje, gps of smartphonehouder… Kijk eerst goed wat al deze opties kosten, soms hangt hier een enorm prijskaartje aan vast!

Huur slim met Auto5

Nu we het over de extra’s hebben: Auto5 verkoopt bijvoorbeeld universele smartphonehouders. Deze nemen weinig plaats in en vallen vaak goedkoper uit dan het supplement dat de autoverhuurder aanrekent.

Goede reis!