Een elektrische fiets, wat is dat?

24 april 2019

Je ziet ze overal, ze zijn heer en meester op de fietspaden, in de natuur en op de weg. Iedereen heeft het erover: je collega’s, vrienden, de media … Maar wat is een elektrische fiets nu precies?

Een fiets met elektrische trapondersteuning is uitgerust met een ingebouwde motor op het voor- of achterwiel, of aan de trapas. Zodra je op de pedalen duwt, schiet de motor in actie. Bij sommige modellen hoef je daarvoor zelfs niet te trappen. Op die modellen druk je gewoon op de displayknop van het voetgangerssysteem om de fiets tegen 6 km/u te laten rijden.

Je gaat sneller en hoeft daar nauwelijks moeite voor te doen. Praktisch op een helling of om niet helemaal bezweet aan te komen als je met de fiets naar het werk gaat!

Waarom een elektrische fiets kiezen?

Waarom lijkt iedereen zo dol te zijn op dit soort fietsen? Waarom kunnen sommige fietsers niet meer zonder? En wat zijn de verschillen met een klassieke fiets?

Dat wordt snel duidelijk aan de hand van deze vergelijkende tabel:

Autonomie Inspanning Gewicht Prijs Snelheid
Klassieke fiets Onbeperkt Meer inspanning 12 tot 21 kg € 100 en meer 15 km/u
Elektrische fiets 50 tot 100 km, 80 km voor plooifietsen Minder inspanning 17 tot 25 kg € 599 tot

€ 1799*

25 km/u

(45 km/u speed pedelec)

*voor het fietsaanbod van Auto5

Goed om te weten: Bepaalde gemeenten, gewesten of provincies bieden een premie voor de aankoop van een elektrische fiets. Die premie kan oplopen tot € 500 in het Brussels Gewest, als je je nummerplaat laat schrappen (Bruxell’Air premie). 

Welke soorten elektrische fietsen bestaan er?

Er bestaan drie soorten fietsen met elektrische trapondersteuning:

  • de elektrische fiets (≤ 250 W en ≤ 25 km/u) is enkel uitgerust met trapondersteuning en heeft geen certificaat van overeenstemming (COC).
  • de gemotoriseerde fiets (≤ 1000 W en ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. Hij is eventueel uitgerust met een motor die autonoom werkt, zonder dat je hoeft te trappen. Voor deze fiets moet je in het bezit zijn van een COC (certificaat van overeenstemming), afgeleverd door de fabrikant. Vergeet dat niet te vragen aan de verkoper als je een tweedehandsfiets koopt. Opgelet, de minimumleeftijd om zo’n fiets te besturen, is 16 jaar.
  • de speed pedelec (≤ 4000 W en ≤ 45 km/h) is een snelle elektrische fiets. De trapondersteuning blijft ook werken tot boven de 25 km/u, tot 45 km/u of zelfs meer. Dergelijke fietsen worden beschouwd als bromfietsen en moeten worden ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Bovendien moet je minstens 16 jaar zijn, beschikken over een rijbewijs AM of B en een helm en handschoenen dragen.

Nu je weet wat een elektrische fiets precies is, voel je je misschien wel klaar om de sprong te wagen? Koop je een fiets bij Auto5, dan krijg je een gratis safety box, drie jaar garantie en één gratis onderhoud per jaar.

Ontdek ons aanbod elektrische fietsen.