Een lekke fietsband op de weg: wat moet ik doen?

Je fietst naar je werk of bent gezellig op fietstocht en plots ‘plof’ … een van je banden is lek! Wat moet je nu doen? Geen paniek, je kunt dat probleem op verschillende manieren oplossen.

Een reparatiekit voor lekke banden in je tas

Als je op alles voorbereid wilt zijn, heb je steeds een reparatiekit voor lekke banden bij je. In zo’n kit vind je vaak patches, een tube lijm, een universele sleutel en een bandenlichter. Hoe gebruik je deze set nu?

  1. Draai je fiets om of leg hem op zijn zijkant zodat de band de grond niet raakt. Schroef met de universele sleutel je wiel los van het kader.
  2. Gebruik de bandenlichter als hefboom om de binnenband los te wrikken die zich tussen de velg en de buitenband bevindt.
  3. Nu moet je zoeken waar het lek zit: blaas de binnenband vol lucht en giet wat water uit je drinkfles op de band. Bij het lek zie je kleine belletjes verschijnen.
  4. Wanneer je het gat hebt gevonden, kun je er de lijm en patches op bevestigen. Druk goed aan, zodat er zich geen luchtbellen kunnen vormen.
  5. Laat de binnenband leeglopen en plaats hem opnieuw tussen de velg en de buitenband.
  6. Monteer het wiel opnieuw op het kader.
  7. Pomp je fietsband op en de klus zit erop!

Een binnenband in je tas

Als je je fiets vaak lek rijdt, kun je een extra binnenband meenemen voor onderweg. Nu hoef je enkel maar de eerste twee stappen van onze vorige uitleg te volgen en je kunt de binnenbanden gewoon verwisselen.

Een onmisbare antilekbus

Dit handige apparaatje gebruik je in noodsituaties. De antilekspray herstelt en blaast de band meteen op, zonder dat je het wiel moet demonteren. De spray is heel gemakkelijk te gebruiken: plaats het ventiel van het wiel horizontaal, draai de aansluiting goed vast en klik op de ‘ON’ knop. Spuit de bus volledig leeg.

Let op: dit is een tijdelijke oplossing en kan enkel gebruikt worden bij gaatjes die kleiner zijn dan 3 mm.

Schakel een fietsenmaker in

Als je geen geschikt materiaal bijhebt om je band te repareren, moet je langsgaan bij een fietsenmaker. Je kunt ook steeds de hulp inschakelen van een fietsenmaker die ter plekke komt wanneer er niemand in de buurt is. Hij komt je helpen, zodat je binnen de kortste keren opnieuw op weg kunt.

Je bent helemaal klaar om opnieuw veilig te vertrekken. Goede rit!

De juiste materialen nodig? Bekijk ons uitgebreid aanbod!