Wil je een elektrische fiets kopen? Een prima idee: je raakt sneller op je bestemming dan met een gewone fiets en je beweegt. Maar welke batterij moet je kiezen?
Lithium, de nieuwe norm
Er bestaan vier soorten accu’s voor elektrische fietsen:
- lithiumbatterijen
- nikkel-cadmiumbatterijen (Ni-CD)
- nikkel-metaalhydridebatterijen (Ni-MH)
- loodbatterijen (worden niet langer geproduceerd)
Lithiumbatterijen worden het vaakst gebruikt. Ze zijn inderdaad krachtiger, nemen minder plaats in en zijn drie tot vier keer lichter dan de andere modellen. En bij een elektrische fiets kan dat tellen!
De allernieuwste accu’s, Lithium-ion of Li-ion, hebben een nog groter vermogen. Maar ze hebben vooral niet langer een ‘geheugeneffect’. Vroeger moest je de batterij immers volledig laten leeglopen, voor je ze opnieuw kon opladen. Anders gingen de prestaties achteruit.
Volt, ampère, watt, autonomie: wat is wat?
Technisch gezien wordt je batterij gemeten volgens drie parameters:
- De spanning – of voltage – van je batterij, uitgedrukt in Volt (V), is het potentiaalverschil tussen de positieve pool en de negatieve pool. De meest gangbare spanningen zijn 24, 36 en 48 V. Even een kleine vergelijking: de accu van je auto heeft een spanning van 12 V.
- De capaciteit, uitgedrukt in ampère-uur (Ah), meet de hoeveelheid elektriciteit die je batterij kan voortbrengen in een uur. Bij elektrische fietsen schommelt dat tussen de 6 en de 18 Ah.
- Het vermogen van je batterij is de uitkomst van de vermenigvuldiging van spanning en stroomsterkte. Dit wordt uitgedrukt in watt per uur (Wh). Zo levert een accu van 36 Volt en 15 Ah 540 Wh (36 x 15).
Het gemiddelde vermogen van een batterij is 540 Wh. Het voorgeschreven minimum bedraagt 400 Wh. Hoe krachtiger de batterij, hoe groter de autonomie. Je hebt echter ook meer tijd nodig om ze op te laden!
De door de constructeur opgegeven autonomie of actieradius is maar een indicatie. Die hangt inderdaad af van heel wat factoren: de lengte van het traject, het hoogteverschil, hoeveel keer je stopt … Als je twee modellen vergelijkt, baseer je je best op het vermogen, dat niet afhangt van externe factoren.
Levensduur
De levensduur van accu’s wordt niet weergegeven in maanden of jaren, maar in laadcycli – het aantal volledig laadbeurten dat je batterij aankan voor ze onbruikbaar wordt. Een lithiumbatterij houdt het 1000 laadcycli of nog langer vol, het dubbele van een nikkelbatterij.
Je hebt nu voldoende informatie om een keuze te maken. Neem zeker eerst eens een kijkje in ons aanbod elektrische fietsen.
>> Naar onze batterij voor elektrische fietsen