De mooiste fietsroutes van België voor je elektrische step of fiets

De hittegolf heeft ons allemaal wat afgeremd. Met die grote hitte hadden we wat minder zin in beweging en schuilden we liever in de schaduw of op een frisser plekje. Maar die warme dagen liggen alweer achter ons, en nu het einde van augustus wat zachter weer brengt, kunnen we ons mooie land verder verkennen! Hier is onze appetizer, met de mooiste fietsroutes van ons magnifiek landje. Verken ze per fiets of step … elektrisch natuurlijk!

De hittegolf heeft ons allemaal wat afgeremd. Met die grote hitte hadden we wat minder zin in beweging en schuilden we liever in de schaduw of op een frisser plekje. Maar die warme dagen liggen alweer achter ons, en nu het einde van augustus wat zachter weer brengt, kunnen we ons mooie land verder verkennen! Hier is onze appetizer, met de mooiste fietsroutes van ons magnifiek landje. Verken ze per fiets of step … elektrisch natuurlijk!

Het circuit van Fontaine l’Evêque, 25 km

Dit romantische parcours lijkt wel een impressionistisch schilderij van de mooie vallei van de Samber, gegroefd in het landschap. Op het water zie je majestueuze zwanen, ganzen en eenden, handbediende sluizen, typische tavernes en de magnifieke ruïnes van de abdij van Aulne. Rijd door Hourpes met zijn indrukwekkend kasteel en zijn arbeidershuisjes, stille getuigen van de metaalindustrie van de 17de eeuw. De landschappen rond Anderlues en Fontaine-l’Evêque dragen de sporen van ons mijnen-verleden. Dit is een bijzonder aangename en makkelijke route om samen met je liefste of met je gezin te verkennen!

Het circuit van de Our, 110 km

Via dit circuit ontdek je de prachtige ligging van de Our, langs schilderachtige, overweldigende en gevarieerde landschappen. ’s Nachts zijn de uitgestrekte bossen aan weerszijden van de weg het speelterrein van vossen en hazen. Je fietst op het tempo van de meanders van de rivier: ontspan je en rijd op je gemak! Levendige dorpen en pittoreske boerderijen lonken uitnodigend; je kan er niet aan weerstaan om ze te ontdekken! Hier en daar langs de rivier ben je maar een steenworp van Duitsland verwijderd; soms ligt het gewoon aan de andere oever. Dit circuit is best wel lang, maar dan ben je toch blij dat je op een elektrische fiets zit! Liever met de step? Er zijn ook kortere circuits die je kan uitproberen; zeker doen!

Fietsen door de bomen van het Bosland, 700 m

Deze route is echt niet te missen! Vorig jaar opende Visit Limburg deze fietsroute die tot 10 meter boven de grond gaat en je tussen de kruinen van de bomen laat fietsen! Het fietspad bevindt zich in het hartje van het Bosland, het grootste en avontuurlijkste bos van Limburg, middenin een netwerk van fietsroutes. “Fietsen door de Bomen” ligt op het fietsroutenetwerk aan knooppunt 272 en biedt je een sensationele 360°-ervaring. De fietsbrug is een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter en een totale lengte van 700 meter. Je stijgt geleidelijk op een helling van 3 tot 4 %, tot 10 meter hoogte. Het lijkt wel alsof je met de bomen mee groeit en stijgt. Dit heb je nog nooit meegemaakt: je ziet, beleeft en voelt het bos. Een buitengewone belevenis, één met de natuur, speciaal voor fietsers en wandelaars!

Fietsen door het water in Bokrijk, 200 m

Fietsen tussen de boomkruinen, dat vond je wel wat? Dan zal je deze fietsroute van Visit Limburg, 200 meter recht door een vijver, zeker ook kunnen smaken! Stel je voor, je fietst middenin een vijver, met het waterpeil op ooghoogte! Dit geeft je een sensationeel en uniek zicht op de natuur.

Het domein van Bokrijk is indrukwekkend, met zijn 500 hectaren groot park, doorweven met fiets- en wandelpaden. Wandel zeker door het arboretum, met een unieke collectie planten en bomen. Pik intussen het openluchtmuseum van Bokrijk mee, waar je ziet hoe het dagelijkse leven er in ons land enkele eeuwen geleden verliep. Natuur en cultuur, een perfecte combinatie voor een dagje weg!

Door de vallei van de Dijle, 57 km

Rijden langs het water en door het bos en de venen, met de bebouwde kom op een boogscheut verwijderd, dat biedt je dit mooie parcours tussen Mechelen en Leuven. Dit circuit volgt de mooie meanders van de Dijle en het pad langs het kanaal tussen Leuven en de Dijle. Je rijdt er langs prachtige groene zones, zoals Mechels Broek en Wijgmaalbroek, met veel natuur en groen, en onderweg ook zeldzame plantensoorten, zoals de zwarte populier. In Mechelen en Leuven vind je een weelde aan cultuur en bezienswaardigheden! Ga zeker eens langs in de begijnhoven, en … doe de spectaculaire skywalk op de Mechelse Sint-Romboutstoren!