Het oliepeil van je wagen controleren in zes stappen

Regelmatig het oliepeil van je wagen nakijken is belangrijk voor een lange levensduur van je motor en om tijdens lange ritten mechanische problemen te vermijden. Dat kan je makkelijk zelf doen.

Volg de gids!

1. Welk materiaal heb ik nodig?

Zorg voor:

  • oude kleren, want je zal waarschijnlijk vlekken maken;
  • een vod om de peilstok af te vegen;
  • een trechter en een fles olie (zie verder), om indien nodig de olie aan te vullen;
  • eventueel een paar handschoenen, zodat je je handen niet vuil maakt.

2. Wanneer controleren?

Het oliepeil nakijken doe je altijd op een vlakke ondergrond, wanneer de motor uitstaat.

Je doet dat ook best wanneer de motor koud is. Als je het oliepeil nakijkt tijdens een lange rit, laat je de motor minstens 10 minuten afkoelen voor je de motorkap opent, zodat je je niet verbrandt.

3. Waar vind ik de peilstok?

Het peilstokje vind je aan de voorkant van de motor. Het stokje is vaak voorzien van een geel opzetstuk. Vaak staat ook het oliepictogram erop. Opgelet: verwar het peilstokje niet met dat van de versnellingsbak! Bekijk bij twijfel het instructieboekje van je wagen.

4. Hoe het oliepeil meten?

Trek aan het opzetstuk om het stokje uit de olietank te trekken. Trek het stokje er volledig uit en veeg het af met een schone doek. Plaats het stokje vervolgens opnieuw in de tank en trek het eruit om te checken tot waar het oliepeil komt. Een inkeping of streepje geeft de minimum- en maximumhoeveelheid aan. Als het oliepeil op de minimumhoeveelheid zit of zeer laag is, moet je olie toevoegen.

5. Hoe olie toevoegen?

Gebruik de trechter. Giet er voorzichtig wat olie in. Normaal gezien is een halve liter genoeg. Controleer het oliepeil opnieuw.

Je hoeft niet per se het merk te gebruiken dat je garage of autofabrikant aanbeveelt. Respecteer echter wel de viscositeit en de standaarden van de autobouwer die in het onderhoudsboekje staan. Heb je twijfels? Vraag raad aan een van onze experten bij Auto5.

6. Vertrekkensklaar?

Vergeet niet om na de controle het dopje terug op de olietank te draaien. Doe je dat niet, dan zal je waarschijnlijk honderd kilometer verder serieus in de problemen komen. Controleer ook of je de peilstok wel degelijk opnieuw in de tank hebt gestopt.

Wat als de olie zwart is?

Als de olie op het stokje bij de controle zwart is, is ze geoxideerd en aan vervanging toe. Je ledigt de olietank dan best zo snel mogelijk. Daarom moet je het oliepeil altijd nakijken VOOR je de weg op gaat.

Moet je olie worden ververst?

Maak een afspraak in een Auto5-center !