Extreme hitte: zorg voor je auto en je passagiers

De hittegolf zegt het al, het is zomer en dan stijgt het kwik al een keer hoger dan je lief is. Mensen, maar ook dieren en zelfs voertuigen hebben er zwaar onder te lijden. Hoe bescherm je je tegen die hitte?

De beste tip als je niet goed tegen de warmte kunt, is natuurlijk binnen te blijven op de warmste uren van de dag. Vertrek je op reis, pas je vertrekuur dan aan, zodat je niet onder een loden zon in de file hoeft te staan. Online vind je alle informatie over de piekuren, maak er gebruik van.

Voor je je op de weg begeeft

Beter voorkomen dan genezen. Overloop voor je vertrekt het volgende:
• De bandenspanning: als ze niet hard genoeg zijn, moet je motor harden draaien om dat goed te maken en zal hij dus sneller opwarmen.
• Het niveau van de koelvloeistof: vul de vloeistof bij tot het maximaal toegestane niveau, zo kan je motor volledig afkoelen.
• Het niveau van de remvloeistof: laat indien nodig een vakman dit nakijken.
• De batterij: warmte belast de batterij en bovendien vreten de ventilator van het koelcircuit en de airco elektriciteit.

Onderweg

Onderweg volg je een paar eenvoudige regels.

Verluchten

Hoe meer frisse lucht in je auto, hoe beter:
• Draai de ramen open en/of zet de ventilatie aan als je geen airco hebt of wilt gebruiken.
• Airco: om te grote temperatuurschommelingen te vermijden (zowel voor jezelf als voor je voorruit) beperk je het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten tot 5°C.
• Een vochtige handdoek voor de ramen naast de passagiers geeft verkoeling (maar zorg ervoor dat je het zicht voor de chauffeur niet belemmert). Je kunt ook speciale zonneschermen voor de passagiers gebruiken: ze beschermen tegen de zon, maar geven de chauffeur nog steeds zijdelings zicht!

Tip: laat voor vertrek je airco controleren. Als de filters niet proper zijn en er niet genoeg koelvloeistof in zit, dan kan het verbruik van je auto pijlsnel stijgen!

Hydrateren

Voorzie genoeg flessen water voor het hele gezin en koel ze als dat mogelijk is. Vergeet ook niet geregeld te stoppen om je dieren te laten drinken. Basisregel nummer 1 voor een goede hydratatie: wacht niet met drinken tot je dorst hebt! Drink geregeld kleine hoeveelheden water.

Pauzeren

Goed voor jou, maar ook voor je auto. Probeer in de schaduw te parkeren en neem gerust een langere pauze: je auto en je passagiers zijn je dankbaar!

Parkeren

Een korte pauze? Of zit de rit er voor vandaag op? Deze regels komen van pas:
• Parkeer waar mogelijk in de schaduw.
• Leg een zonnescherm over de voorruit. Zo’n scherm is bovendien veel efficiënter als je het buiten op de voorruit legt en niet binnen.
• Trek een hoes over je zetels, zeker als ze van leder zijn. Heb je geen hoezen, dan is een handdoek net zo goed. Als je erop gaat zitten, kun je alvast wat afkoelen.
• Denk er ook aan je stuur te bedekken: soms kun je door de extreme hitte je handen verbranden wanneer je weer wilt vertrekken.

Als de hitte echt ondraaglijk is, zet je vensters dan op een kier, zo vermijd je dat je auto straks een rijdende sauna is.

Goeie reis!