voyage avec des enfants conseils Norauto

Hoe je kinderen bezighouden tijdens een autoreis?

“Papa, mama, is het nog ver?” Wellicht heb je dat refreintje al honderden keren gehoord. Je vertrekt op reis met het hele gezin, maar de lange autorit is er vaak te veel aan. Dit zijn enkele tips voor leuke spelletjes die jullie samen kunnen spelen. Er bestaan namelijk nog andere zoethouders dan beeldschermen.

1.   Ik zie, ik zie

Kijk door het autoraam naar wat er voorbijkomt. Enkele ideetjes:

  • Herken zo snel mogelijk de merken van de auto’s die jullie onderweg kruisen (de snelste wint).
  • Probeer een woord te maken met de letters op de nummerplaten van de andere auto’s (het langste woord wint).
  • Iedereen kiest een kleur en telt het aantal auto’s met die kleur (wie de meeste auto’s telt, wint).

De reisweg biedt ongekende mogelijkheden om je kinderen actief bezig te houden. Geef je fantasie de vrije loop!

2.   Verbeelding troef

Wat dacht je van raadseltjes? Denk aan een beroemdheid, een figuurtje uit een tekenfilm of een bepaald voorwerp. Jouw kinderen stellen dan om de beurt een vraag en raden over wie of wat het gaat. Indien nodig, zet je hen op het juiste spoor. Zo scherp je hun denkvermogen aan.

3.   Originele verhaaltjes

Kinderen zijn dol op verhaaltjes. Als je het moeilijk vindt om zelf dingen te verzinnen, vertel dan klassiekers uit je eigen jeugd. Hou je toehoorders wel bij de les en maak van je eigen kroost de hoofdfiguren van het avontuur: Marie en Jules lopen verloren in het bos en ontdekken een peperkoeken huisje …

Misschien wordt je verhaal wel een echt sprookje … of een slaapliedje.

4.   Liedjes zingen

Aftelrijmpjes voor de allerkleinsten of K3 voor de groteren: neurie samen hun favoriete liedjes! Of gebruik je muziekapp om de lievelingsdeuntjes van je kroost te spelen en samen luidkeels te zingen!

5.   Ontpop je tot reisgids

Als je kinderen alle spelletjes beu zijn, hou je nog één troef achter de hand: beschrijf uitvoerig je vakantiebestemming. Jullie verblijfplaats, leuke plekjes om te zien, lekker eten … Op die manier hou je de passagiers op de achterbank alert en blijven jullie vrolijk aan de praat.

Nu zijn jullie klaar om te vertrekken! Amusement onderweg is prima, maar vergeet ook de veiligheid niet. Hou minstens om de twee uur een stop: iedereen uit de auto en samen de beentjes strekken, ook de kinderen!

Goede reis!