Hoe kies je je dakkoffer?

Een dakkoffer is een absolute must om ruimte te winnen bij een lange reis, want hij bespaart flink wat plaats. Om de juiste keuze te maken, moet je eerst nagaan wat je noden zijn.

Wat is het optimale volume?

Dakkoffers bieden een volume van 200 tot 600 liter, afhankelijk van het model. Met andere woorden: ze vormen een volwaardige tweede koffer. Je kiest dus bij voorkeur een dakkoffer die afgestemd is op het gewenste gebruik. Wil je er alleen soepele tassen in opbergen, naast andere dingen die weinig plaats innemen, dan heeft het geen zin om je een groot model aan te schaffen.

Welke afmetingen?

Je koffer moet aangepast zijn aan de lengte van de voorwerpen die je meeneemt. Eenvoudige tassen, volumineuze objecten (kinderwagens, kampeermateriaal), lange voorwerpen (ski’s, sportgereedschap): dat alles bepaalt of je beter een compact dan wel een langer model kiest.

Koop nooit een koffer die langer is dan je wagen! De luchtstroom die zo’n koffer veroorzaakt, maakt het rijden gevaarlijk.

Met welke andere criteria moet ik rekening houden?

  • Het verbruik van je wagen. Hardschalige koffers met aerodynamisch design vangen minder wind en verlagen dus het verbruik, maar zijn wel minder geschikt voor het vervoer van kubusvormige voorwerpen. Soepele koffers nemen de vorm aan van de bagage, maar vangen wel veel wind en jagen daardoor het verbruik de hoogte in.
  • Het open- en sluitsysteem. Kies tweezijdige of automatische openingen, want die zijn makkelijker toegankelijk. Neem een beveiligd sluitsysteem, waarbij je de sleutel alleen uit het slot kunt halen als de koffer open is. Dat bespaart je onaangename verrassingen. Nog dit: hardschalige koffers zijn veiliger als je stilstaat, want ze zijn moeilijker te forceren.
  • Het fixatiesysteem. Ga na in de handleiding of het compatibel is met de zijstangen van je wagen.

Beïnvloedt een dakkoffer mijn rijstijl?

Naast de invloed op het verbruik zorgt een dakkoffer ervoor dat je minder snel optrekt. Verder veroorzaakt hij ook extra geluid.

Tot slot nog dit: opgelet in parkeergarages en op tolwegen, want je wagen is een paar centimeter hoger dan anders!

En als je nu eens profiteerde van onze Auto5-aanbiedingen?

Mijn dakkoffer!