Hoe maak je maximaal gebruik van snelwegparkings?

19 juli 2019

Als je tijdens een lange rit fit wilt blijven, is een pauze vaak handig, vooral met kinderen of dieren op de achterbank. Wij zetten een paar tips op een rijtje om intelligent gebruik te maken van snelwegparkings.

Het aanbod aan ‘snelwegparkings’ is groot en gaat van een gewoon parkeerterrein om even de benen te strekken tot een heus winkelcentrum. Er zijn zelfs snelwegparkings met een speelterrein of een fitnessparcours: ideaal voor gezinnen met kinderen of voor wie zin heeft om eens iets anders te doen dan honderd meter stappen van de auto naar de wc.

Plan je rit

Voor je vertrekt, bekijk je rustig waar de snelwegparkings onderweg liggen. De meeste vind je op de gps, maar we geven je ook nog twee websites mee, waar je vast een parking vindt die precies biedt wat jij nodig hebt:
• Op de Franse website voor tolsnelwegen vind je een lijst met snelwegparkings volgens de aangeboden diensten
• Voor de omliggende landen surf je naar de Engelstalige versie van de website Motorway Areas. Die is vooral voor Duitsland en Italië vollediger dan de Franstalige versie.

Gebruik de technologie

Waarom zou je geen gebruikmaken van apps? Daar dienen ze toch voor. De Franse app Stationaute geeft dezelfde informatie als de websites, maar je kunt ook tijdens je rit alles op de voet volgen. Praktisch, vooral nu de Europese regels rond roaming versoepeld zijn en je je dus geen zorgen meer hoeft te maken over je dataverbruik in het buitenland.

Nog een paar extra tips:
• Als je onderweg in Google Maps zoekt naar ‘snelwegparkings’, dan krijg je een lange lijst te zien. Extraatje: je krijgt live mee hoe druk het er is.
• Je hoeft niet op de snelweg te blijven: Waze en Google Maps vermelden bijvoorbeeld ook welke openbare parken er in de buurt liggen van waar jij je bevindt.

Maak een picknickmand klaar

Wil je een lunchpauze houden? Pak dan een picknickdeken in (misschien wel eentje dat je nadien in de vuilnisbak kunt gooien). Zo hoef je niet in te zitten over de hygiëne. Heb je een huisdier mee? Leg de leiband, halsband en etensbak binnen handbereik, zodat ook hij in alle veiligheid wat broodnodige verkoeling kan zoeken.

Beveilig je auto

Knap je graag een uiltje buiten je auto? Vergeet dan niet hem af te sluiten, waardevolle voorwerpen uit het zicht op te bergen en belangrijke papieren mee te nemen. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn! Doe je toch liever een dutje in de auto? Geen probleem en best comfortabel als je je zetel naar achteren kunt klappen.

Nog een laatste tip

Ben jij zo iemand die een powernap nodig heeft om weer op te knappen? Beperk je dan tot 20 minuten en drink eerst een kopje koffie. Cafeïne werkt na 20 minuten in op de hersenen. Zo ben je straks weer in topvorm voor het volgende stuk autosnelweg!