Je bent de trotse eigenaar van een huisdier en deelt graag elk moment met je trouwe metgezel. Als je op vakantie gaat of familie en vrienden bezoekt, wil je dat je huisdier comfortabel en veilig is. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we je wat praktisch advies over reizen met je huisdier.
Reizen met je huisdier : wat zegt de wet?
Van plan om je viervoeter mee te nemen tijdens je volgende autoreis ? Ontdek de geldende wetten in België en in het buitenland om je reis goed voor te bereiden.
De wettelijke voorwaarden voor het vervoeren van dieren in de auto
In België verbiedt geen enkele wet expliciet of vermeldt specifiek de voorwaarden voor het vervoeren van huisdieren in de auto. De verkeersregels zijn echter duidelijk : bestuurders moeten te allen tijde de controle over hun voertuig houden. Om afleiding te voorkomen en de veiligheid van iedereen te waarborgen, wordt daarom aanbevolen om uw huisdier binnenin het voertuig vast te zetten.
Reizen naar het buitenland met je huisdier : de regels die van toepassing zijn
Sinds 2004 gelden dezelfde reisregels voor het reizen met een huisdier in de hele Europese Unie. Sommige landen kunnen echter aanvullende voorwaarden stellen voor het betreden van hun grondgebied met een huisdier. Het is daarom belangrijk om te informeren naar de specifieke regels in het land van bestemming.
Wat je bestemming ook is, hier is ons advies voordat je op weg gaat :
- Zorg ervoor dat je altijd de nodige documenten meeneemt, zoals het gezondheidsboekje en het identificatiebewijs van je hond of kat. Als je binnen de Europese Unie reist, moet je een Europees paspoort aanvragen bij je dierenarts.
- Vergeet niet te controleren of alle vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn, vooral die tegen hondsdolheid.
- Ga niet op weg met een dier jonger dan 3 maanden. Dieren die minder dan 12 weken oud zijn en niet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid mogen niet reizen in de EU.
Hoe kun je de veiligheid van je huisdier in de auto waarborgen ?
Als je je huisdier meeneemt op autoritten, moet je rekening houden met zijn welzijn en veiligheid. Inderdaad, stress en angst kunnen je huisdier snel overvallen, waardoor het zich onder je benen verstopt of van de ene naar de andere stoel springt. Bovendien kan het bij een plotselinge remming ernstig letsel oplopen en een gevaar vormen voor de passagiers.
Om de veiligheid van iedereen te waarborgen is er maar één regel : zet je huisdier vast voordat je de weg op gaat. Afhankelijk van de grootte van je huisdier en de configuratie van je voertuig, heb je verschillende opties :
- Gebruik een geschikte veiligheidsgordel en maak deze vast aan de achterkant van het voertuig of de voorstoel ;
- Vervoer je dier in een transportkooi op de vloer ;
- Plaats je huisdier in de kofferbak met een geschikt tuigje.
Je hond vastbinden aan de stoelen of in de kofferbak van de auto
Om je pooch veilig te houden als je in de auto onderweg bent, is het essentieel om hem goed vast te binden. Hier zijn een paar oplossingen, afhankelijk van de configuratie van je voertuig :
- Voor een sedan plaats je je hond op de achterbank en zet je hem vast met een veiligheidstuigje. Je kunt ook kiezen voor een bevestigingssysteem met een riembevestiging en een karabijnhaak die aan de halsband van je huisdier kan worden bevestigd.
- In een stationwagen is de kofferbak de ideale ruimte om je hond te vervoeren. Om te voorkomen dat je hond door de passagiersruimte dwaalt, kun je een scheidingsrooster of veiligheidsnet tussen de kofferbak en de achterbank installeren, of een aan de kofferbak aangepaste hondendrager.
De aanhangwagen voor honden, een veilig en comfortabel alternatief
Wist je dat er aanhangwagen voor honden bestaan, die speciaal ontworpen zijn om al je viervoeters tegelijk te vervoeren ? Deze aanhangwagens kunnen rechtstreeks op de trekhaak van je voertuig worden gemonteerd. Ze bieden een veilige en comfortabele manier om je honden te vervoeren.De grote deuren maken het in- en uitladen van je dieren gemakkelijk, terwijl de zijopeningen zorgen voor een optimale ventilatie tijdens de reis. De aanhangwagens hebben ook een antislipvloer om de veiligheid van je huisdier te garanderen.
Je kat veilig in het voertuig plaatsen
In plaats van een kattentuigje te gebruiken, raden we aan je katachtige in een stevige plastic of rieten reismand te plaatsen, of in een nylon draagtas die aan zijn grootte is aangepast.
Om maximale veiligheid te garanderen, moeten de transportkooi of -koffer stevig gesloten en aan de stoel bevestigd zijn met de veiligheidsgordel. Om je kat gerust te stellen en een comfortabele omgeving te bieden, is het belangrijk om een kooi te kiezen die goed past bij zijn grootte, niet te groot en niet te klein. Je kunt hem ook geurende speeltjes geven met kattenkruid of feromonen om hem te helpen kalmeren.
Reizen met je huisdier : vergeet niet om pauzes te nemen !
Bij lange reizen met je huisdier zijn regelmatige pauzes onmisbaar. Ze zorgen voor comfort en veiligheid. Stop elke twee uur en bied je hond of kat water en voedsel aan. Met veel modellen mobiele dierenbakken kun je je huisdier onderweg bijtanken. Vergeet niet om je pooch mee te nemen voor een wandeling en hem te laten ontlasten. Neem altijd een poepzakje of een poepschepje mee om je huisdier op te ruimen.
Laat je huisdier nooit alleen in de auto achter, zelfs niet voor een korte periode, als het warm is. De temperaturen kunnen snel stijgen en gevaarlijke niveaus bereiken voor je hond of kat.
Bescherm je voertuig voordat je vertrekt
Ben je van plan om met je huisdier te reizen, maar ben je bezorgd over het beschadigen van je auto? Niets is beter dan het installeren van een waterdichte autohoes voor de achterbank of de kofferbak. Dankzij dit accessoire kan je harige vriend comfortabel plaatsnemen zonder het risico van nat worden of het vuil maken van het interieur van je auto. Om haren en geuren in de auto te verwijderen, is het gebruik van een geurvernietiger of geurneutralisator en een plakroller om stoelen en tapijten schoon te maken.