Hoe verbruik je minder brandstof ?

Nu de brandstofprijzen door het dak gaan, wordt het steeds duurder om ons te verplaatsen en daalt onze koopkracht aanzienlijk. Aan de prijs van de brandstoffen kunnen we helaas niets veranderen. Maar we kunnen wel nadenken over hoe we minder benzine kunnen verbruiken, want dat is goed voor onze portemonnee. Enjoy-the-road somt speciaal voor jou 15 tips op om zuiniger te rijden.

1. Ontwikkel een vlotte rijstijl

Hoe vlotter je rijdt, hoe minder nutteloze inspanningen je motor moet leveren. Daardoor vraagt hij minder energie om je voertuig in beweging te brengen, wat je benzineverbruik dan weer ten goede komt. Plots versnellen en afremmen is dus geen goed idee. Schakel liever terug in plaats van te remmen, en hou het toerental van je motor onder controle. Want hoe hoger dat ligt, hoe meer je verbruikt. Dat is een van de basisprincipes van ecorijden, een milieuvriendelijkere en zuinigere manier van rijden.

2. Anticipeer

Aan het stuur moet je altijd vooruitdenken. Hou de weg goed in de gaten en kijk ver vooruit, zodat je altijd goed bent voorbereid. Een licht dat op rood springt, een kind dat de straat wil oversteken, een deur die opengaat aan de kant van de weg … Op zulke momenten moet je vaak bruusk remmen. Anticiperen helpt je dus niet alleen zuiniger te rijden, maar is ook veiliger – voor jou én de andere weggebruikers.

3. Zet de motor af wanneer je stilstaat

“Weer een liter verspild!” Dat heeft iedereen wel eens horen zeggen wanneer de motor van een auto afsloeg. En hoewel dat bij oude wagens wel deels waar was, kun je de nieuwste motoren gerust afzetten en weer opstarten zonder brandstof te verspillen. Sta je langer dan een minuut stil? Zet dan beter het contact uit. Of je nu in de file of voor een rood licht staat of gewoon op een vriend wacht, je motor afzetten bespaart je veel geld. Daarom beschikken de meeste nieuwe voertuigen ook over een Start&Go- of Start&Stop-systeem.

4. Wees spaarzaam met de airconditioning

Ook de airco vraagt uiteraard veel energie. De compressor wordt aangedreven door een riem, die op zijn beurt met de motor is verbonden. Elke keer dat je de airco aanzet, moet je motor dus harder werken! Door zonder airco rond te rijden, bespaar je in de stad maar liefst 30 % en op de snelweg 15 %.  Bij lage snelheden rij je beter met de ramen open. Op die manier verbruikt je aircosysteem geen grote hoeveelheden brandstof. Maar bij hoge snelheden geldt het omgekeerde: op de snelweg hou je de ramen dus het best dicht.

Zet de airco bij voorkeur ook uit wanneer je uit de wagen stapt. Zo slaat het systeem niet automatisch opnieuw aan wanneer je weer vertrekt.

5. Activeer de cruisecontrol

Is je voertuig uitgerust met cruisecontrol? Gebruik dat systeem dan ook. Door het correct in te stellen, houdt het niet alleen een bepaalde snelheid aan, maar ook een ideaal toerental. Dat betekent dat je soepeler rijdt, zonder ongepast te versnellen of te remmen. En zo verbruik je dus ook minder brandstof. Maar opgelet: op een helling heeft de cruisecontrol de neiging om je auto te laten versnellen om dezelfde snelheid te kunnen aanhouden. Op zo’n moment is het beter om het systeem even uit te schakelen en zelf het zuinigste toerental te zoeken.

6. Rem op de motor in plaats van in neutraal

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vraagt rijden in neutraal veel energie van de motor. Die heeft namelijk ook brandstof nodig om stationair te blijven draaien.

7. Ga voor aerodynamica

Op de snelweg kan het verlies aan aerodynamica je brandstofverbruik met 5 % doen stijgen. Vermijd dus overbodige accessoires die veel wind vangen en je voertuig kunnen afremmen. Net zoals je nooit zomaar met een lege aanhangwagen zou rijden, moet je ook niet rondrijden met dakdragers of een fietsenrek als je die niet nodig hebt.

8. Rij trager

Door 10 kilometer per uur minder snel te gaan rijden, bespaar je gemiddeld (afhankelijk van je wagen) 1 liter benzine per 100 kilometer. Dat is zo wanneer je 110 in plaats van 120 km/u rijdt op de snelweg. Bovendien verlies je per 100 kilometer slechts 4 minuten, en dat is verwaarloosbaar ten opzichte van wat je bespaart aan brandstof. Hou er ook rekening mee dat je verbruik exponentieel toeneemt naarmate je snelheid de hoogte in gaat.

9. Controleer je bandenspanning

Banden met een iets te lage bandenspanning verbruiken zo’n 4 % meer. Daarnaast verslijten ze sneller, wat eveneens extra kosten met zich meebrengt. De optimale druk voor koude banden staat aangegeven op het portier aan de kant van de bestuurder. Heb je al gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de opgegeven waarde. Hetzelfde geldt trouwens als je de snelweg op gaat of als je voertuig zwaar geladen is. Er bestaan ook speciale, zuinigere banden. Daarmee bespaar je tot 1 liter brandstof per 200 kilometer. Heb je nieuwe banden nodig, kies dan exemplaren met een goede brandstofefficiëntie. Zo verbruikt een complete set A-banden tot 7,5 % minder brandstof dan hun tegenhangers uit klasse G.

 

10. Draag zorg voor je auto

Laat het luchtfilter onderhouden en de olie regelmatig verversen. Alleen al een verstopte luchtfilter kan je brandstofverbruik de hoogte in jagen. En hoe langer je wacht om je olie te laten verversen, hoe vuiler die wordt en hoe slechter je motor wordt gesmeerd. Daardoor ondervindt je motor meer weerstand en zal hij meer energie (en dus meer brandstof) vergen om goed te kunnen functioneren. Kom dus zeker eens langs bij Auto5 om je wagen te laten onderhouden en de olie te laten verversen.

Meer nog, Auto5 biedt ook de formule MijnOnderhoud Eco-Controle aan.  Hierbij gaat het om een onderhoudsbeurt volgens de aanbevelingen van de fabrikant, aangevuld met een Eco-Controle die afwijkingen aan de motor achterhaalt die tijdens een traditioneel onderhoud niet boven water komen.Na de Eco-Controle en de gepaste correcties verbruikt je auto tot 11 % minder brandstof! Op lange termijn, en eigenlijk ook op middellange termijn, betekent dat dus een aanzienlijke cent extra in je portemonnee. Wanneer je gemiddeld € 80 tot € 120 per maand aan brandstof besteedt, levert die besparing van 11 % je toch al snel € 150 per jaar op.Met MijnOnderhoud Eco-Controle zorgen we ervoor dat je motor weer zo goed als nieuw wordt. Het resultaat: je auto is milieuvriendelijker, verbruikt minder en gaat langer mee.

11. Gebruik een gps

Zo vind je gemakkelijk de kortste route. En wie minder kilometers aflegt, verbruikt uiteraard ook minder brandstof. Bovendien helpt een gps je files te vermijden, zodat ook daar geen brandstof aan verloren gaat.

12. Ga naar het goedkoopste tankstation

Als je het goedkoopste tankstation in jouw buurt kent, kun je al snel heel wat besparen. Stel dat je 10 eurocent per liter uitspaart. Tank je twee keer per maand een volle tank van 50 liter, dan levert dat je toch zo’n 120 euro per jaar op. Meteen genoeg om het onderhoud van je wagen mee te betalen!

13. Maak je koffer leeg

Dat klinkt logisch, toch? Maar we hebben vaak de neiging om nutteloze spullen in de koffer te laten rondslingeren. Hoe lichter je wagen is, hoe minder energie en brandstof hij nodig heeft om vooruit te komen.

14. Verander je gewoontes

Onze auto is zo belangrijk geworden dat we hem eigenlijk voortdurend gebruiken. Vraag jezelf daarom voor elke rit af of je de auto echt wel nodig hebt. Voor ritten van minder dan 1 kilometer bedraagt het oververbruik al snel 45 %.  Door je wagen in de garage of voor de deur te laten staan, bespaar je bovendien niet alleen geld, maar krijg je ook voldoende lichaamsbeweging. Heb je een langere rit voor de boeg? Geef dan ook eens de voorkeur aan carpoolen of het openbaar vervoer.

15. Stap over op een elektrische fiets

Elektrische fietsen winnen niet alleen aan populariteit, maar ook aan efficiëntie. Als je met de fiets naar het werk rijdt, heb je je work-out van de dag er al meteen opzitten. De elektrische ondersteuning geeft je ook net dat duwtje in de rug dat je nodig hebt wanneer je onderweg moe begint te worden. Wie zijn elektrische fiets en de batterij bovendien goed onderhoudt, kan er jarenlang van genieten! Sla dus geen onderhoudsbeurten over als je wilt dat je elektrische fiets langer meegaat!