Je banden oppompen met stikstof? Waarom niet?

Stikstof wordt al lang gebruikt in de autosport en is sinds kort ook beschikbaar voor het grote publiek. En met reden: stikstof houdt tal van voordelen in.

Onze atmosfeer bestaat voor 78% uit stikstof en 21% uit zuurstof. Stikstof zit dus in de lucht die we elke dag inademen, en kan er makkelijk worden uitgehaald als we zuivere stikstof willen.

De voedingsindustrie gebruikt stikstof in de plaats van lucht in verpakkingen om zo de voedingswaren te beschermen. En stikstof kan ook je autobanden beschermen!

Beter tegen vocht

Wanneer je je banden oppompt bij een benzinestation, vul je ze met perslucht. Deze lucht bevat echter ook water. En vocht maakt het oppervlak van de band helaas poreus. Door je banden te vullen met stikstof, vermijd je dat probleem en vergroot je de levensduur van je banden. Bovendien is een stikstofmolecule stabieler dan zuurstof, en dringt stikstof moeilijker door de wand van de band.

Gevolg:

  • Je banden lossen 3 tot 4 keer minder snel
  • De wegligging is beter en je remt efficiënter
  • Er is minder vroegtijdige slijtage van de banden
  • Het risico op een klapband verkleint

Je hebt het al begrepen, je autobanden vullen met stikstof leidt tot stabieler rijden en laat je op lange termijn geld besparen. Wist je trouwens dat de banden van vliegtuigen en formule 1-wagens al heel lang gevuld worden met stikstof?

Indirecte positieve gevolgen

Je banden vullen met stikstof is niet alleen goed voor je banden:

  • Een betere wegligging laat je soepeler rijden en vermindert het brandstofverbruik.
  • Je banden verslijten minder snel, je moet dus minder vaak nieuwe kopen.

Goed voor het milieu en je portemonnee!

En als je het nu eens zou proberen?

En, overtuigd? Indien wel, kom dan even langs bij een van onze specialisten. Je banden moeten namelijk eerst volledig luchtvrij worden gemaakt, voordat je ze kunt vullen met stikstof. Als je dat niet goed doet, kan het je banden beschadigen. Je laat je dus beter helpen door een Auto5-expert in een van onze centra.

Ontdek ons aanbod voor banden gevuld met stikstof!

Ik stap over op stikstof