Je motor: houd het peil van de vloeistoffen in het oog

Iedereen wil goed zorgen voor zijn of haar auto. Doe daarom regelmatig een onderhoud van de verschillende vloeistoffen die je onder de motorkap vindt. Zo vermijd je onaangename verrassingen … en dure herstellingen.

Remvloeistof: een must voor je veiligheid

Remvloeistof is onmisbaar. Deze vloeistof geeft de vier wielen de nodige kracht om te remmen. Controleer ze elk jaar of om de 10.000 km. Je onderhoudsboekje vermeldt waar je dat kleine reservoir in doorzichtig plastic vindt. Als de vloeistof onder het minimumpeil zit, zijn er twee mogelijkheden:

  • er is een lek in het remsysteem;
  • de remblokken zijn sterk versleten.

Als er onvoldoende remvloeistof is, probeer die dan niet zelf aan te vullen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met een specialist. Hij zal de oorzaak van het probleem bepalen en de juiste oplossing aanreiken. Je veiligheid hangt ervan af!

Vermijd oververhitting dankzij koelvloeistof

De koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor en de verschillende onderdelen de ideale temperatuur hebben om te functioneren. Controleer het peil om de vijf weken en voor je lange ritten aflegt. Je controleert het peil op het ‘expansievat’, een plastic reservoir aangeduid door een pictogram dat een thermometer in een vloeistof voorstelt.

Het peil van de vloeistof mag niet hoger zijn dan ‘max.’. Als de koelvloeistof onder het minimumpeil zit, heb je waarschijnlijk een lek. Ga dan naar een specialist voor een diagnose. Waarom niet naar een Auto5 center?

Motorolie: een must!

Vergeet zeker niet het oliepeil van de motor te controleren. De peilstok is te vinden onder een gele dop of wordt aangeduid door een oliekannetje. Met die olie kun je:

  • Smeren om te voorkomen dat de onderdelen van de motor tegen elkaar aan schuren.
  • Onderdelen tegen corrosie beschermen.
  • Onzuiverheden uit het circuit verwijderen.
  • Bepaalde onderdelen afkoelen waar de koelvloeistof niet bij kan.

Ruitensproeiervloeistof: meer dan enkel comfort

Je voorruit schoonhouden is een must voor je veiligheid … en je rijcomfort.

Recente wagens zijn uitgerust met een sensor die op het dashboard een controlelampje laat oplichten wanneer de ruitensproeiervloeistof bijna op is. Als je geen controlelampje hebt, moet je de motorkap openen en het peil zelf controleren. De plaats van het reservoir staat aangeduid in het onderhoudsboekje van je wagen.

Moet je bijvullen?

  • Gebruik enkel reinigingsvloeistof zonder detergent. Anders loop je het risico dat de vloeistof gaat schuimen zodat je ze niet op je voorruit kunt spuiten, en je kunt de sproeiers beschadigen of het rubber van de ruitenwissers aantasten.
  • Voeg in de winter geen zuiver water toe aan het reservoir: dat kan bevriezen en het hele systeem blokkeren.

Nu weet je alles over de controle van het vloeistofpeil in je auto. Mocht je een tekort vaststellen aan remvloeistof, koelvloeistof of motorolie, maak dan zeker een afspraak bij je Auto5 specialist voor een diagnose!