Kinderzitje in de wagen: tips om zorgeloos de weg op te gaan

Je kind dagelijks vervoeren is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet met al de technische details en wetten. We geven je enkele tips om alles veiliger en vlotter te laten verlopen, net kinderspel!

Je weet het vast wel; er zijn heel wat regels waaraan je je moet houden wanneer je je kindje in de wagen wilt vervoeren. Ook het juiste kinderzitje kiezen is een heuse zoektocht. Op onze site vind je heel wat tips om het perfecte kinderzitje te vinden. Daarnaast geven we je graag nog enkele tips om je dagdagelijkse traject met je kind in de wagen zo zorgeloos mogelijk te maken.

Juist vastgeklikt = goed beschermd

De allereerste stap is het vastklikken van je kleintjes.

• De gouden regel zegt dat je de riempjes goed moet aanspannen. Er mag maximaal één vinger passen tussen het riempje en je kindje.
• Bij grote kinderen controleer je of het verhogingskussen, jawel, hoog genoeg is. De veiligheidsriem moet langs de schouder vallen, niet langs de nek.
• Doe hun dikke jas af voor je ze vastklikt. Zowel bij grote als kleine kinderen zorgt die dikke jas voor een extra laag wanneer je hun gordel aandoet. Wanneer je botst, zal dat laagje ingedrukt worden en is je kind minder beschermd. Als het erg koud is, kan je wel steeds een dun dekentje gebruiken om je kindje warm te houden zonder jas.
• Een echte life-hack: als je je kinderzitje achteraan installeert, doe dit dan aan de rechterkant. Zo kan je er veel beter bij vanop het voetpad, wat je trip een pak gemakkelijker zal maken.

Denk eraan om ook de stoelen zelf te beschermen

Je kinderen beschermen is prioriteit. Maar tegelijk zorg je er ook best voor dat je autostoelen niet al te beschadigd raken:

• Leg een beschermkussen onder het kinderzitje zodat het zitvlak van de stoel niet te snel verslijt.
• Om de achterkant van de voorste autostoelen te beschermen, en de stampende voetjes in je rug te verminderen, is een rugbeschermer een goed idee. Jammer genoeg bestaan er nog geen schokdempers voor je stoel.

En om te voorkomen dat er kattenkwaad op de achterbank plaatsvindt, denk je er best aan om een tweede achteruitkijkspiegel te installeren om de ‘kleine monstertjes’ in de gaten te houden.

Bezighouden in de auto is een kunst

Met een beetje geluk liggen je kleine schatjes nog als marmotten te slapen in de auto. Maak het hen comfortabel en geef ze een nekkussen. Zo is hun hoofdje beter ondersteund en een gemakkelijke slaaphouding zorgt er gelukkig ook voor dat ze langer blijven ronken op de achterbank.

Als je kids eenmaal wakker zijn, profiteer dan van het momentje quality time met de hele familie: zing samen liedjes, vertel ’s ochtends over je dromen of ’s avonds over wat er die dag is gebeurd, speel zoekspelletjes… Als je nog ideetjes nodig hebt, ontdek dan zeker onze tips om kinderen tijdens lange ritten bezig te houden. In het artikel vind je een aantal leuke spelletjes om in de auto te spelen.

Een laatste tip

Als je een kinderzitje zoekt, koop dan geen tweedehands zitje. Bij een ongeval zal een kinderstoel namelijk vervormen om de schok op te vangen en zo je kleine spruit te beschermen. Na een botsing (zelfs met een lage snelheid) is het aangeraden om het zitje te vervangen. Je weet dus nooit zeker of het tweedehands zitje zijn plicht al dan niet al heeft vervuld.