beslagen ruiten

Het wordt koud: wat doe je tegen beslagen ruiten?

10 oktober 2019

Nu de temperaturen een duik nemen, doet een grote herfstklassieker opnieuw zijn intrede: condens op de ramen en voorruit. Wat kun je daaraan doen?

Wasem op de ramen en voorruit ontstaat door de condensatie van vochtige lucht in je auto. Het verschijnsel doet zich voor in twee fasen:

• ‘s Nachts, wanneer vochtigheid in de vorm van waterdamp in de lucht die in de cabine van de wagen hangt, opnieuw vloeibaar wordt door de nachtelijke afkoeling. Daarom zijn de ramen van je wagen ‘s ochtends soms aangedampt en merk je in het slechtste geval dat de zetels wat vochtig zijn.
• Na het starten, wanneer de lucht warmer wordt en in de cabine begint te circuleren. Die warme, vochtige lucht slaat neer op de nog koude ramen, waardoor het vocht opnieuw condenseert.

Hoe raak je de wasem snel kwijt?

Om de ruiten snel vrij te maken, kun je uiteraard een vod of spons gebruiken. Er bestaan ook producten tegen damp die je op de voorruit verstuift en speciale sponsjes of doekjes. Ze verwijderen niet alleen de wasem, maar voorkomen ook dat hij zich vormt.

Veel chauffeurs zien warme lucht uit het ventilatiesysteem als ‘oplossing’. Nochtans is dat niet de snelste manier. Als je je ruiten echt snel vrij wilt maken, gebruik dan gewoon de airco! Airco koelt de lucht niet alleen af, maar onttrekt ook het vocht. De koele lucht absorbeert de vochtigheid in je auto dus beter. Zet de airco op de hoogste stand en richt de ventilatie op de voorruit. Je zult zien dat de damp sneller verdwijnt dan met de verwarming.

Vermijd de vorming van wasem

Het gezegde luidt: beter voorkomen dan genezen. Hierna lees je enkele tips om de vorming van wasem op je autoruiten te vermijden.

• Laat ‘s nachts geen vochtige spullen rondslingeren (jas, regenlaarzen, vochtige automatten …).. Het afgegeven vocht wordt opgenomen door de lucht en opnieuw afgezet op de ruiten wanneer de temperatuur zakt.
• Maak regelmatig de binnenkant van de ramen en voorruit schoon. Vocht zet zich immers makkelijker vast op een vuil oppervlak.
• Plaats een ontvochtiger in je auto. Hoe droger de lucht, hoe minder condensatie!
• Doe een paar druppels afwasmiddel op een vochtige doek, wrijf ermee over de ruiten en droog af. Herhaal deze preventieve behandeling met een tussenpoos van enkele dagen.

Heeft je airco misschien nood aan onderhoud?

Een slecht onderhouden airco maakt het probleem van bewasemde ruiten nog erger. Een verstopte pollenfilter of een vervuild technisch circuit belemmert een optimale circulatie en de ontvochtiging van de lucht, waardoor er dus meer wasem ontstaat. Ga gerust langs bij Auto5 voor een onderhoud van je airco.