Lenteschoonmaak: ook voor je auto!

Het is volop lente in het land. Tijd dus voor de grote schoonmaak, ook voor je auto. Hoe je dit doet, is echter niet eender! Volg de gids voor een onberispelijk resultaat.

Uiteraard heb je alle recht om je auto schoon te maken op je oprit of op straat, maar hou wel rekening met je buren: begin je auto zondags niet voor 7 uur schoon te maken en zorg ervoor dat er geen waterspatten terechtkomen op de omstaande auto’s.

Hou je ook aan de eventuele beperkingen die de gemeente, provincie of het gewest oplegt bij langdurige droogte. Soms is het tijdelijk verboden om tuinen te sproeien en auto’s te wassen.

Check het weerbericht

Het weer kan nogal omslaan in België. Neem dus zeker een kijkje op de voorspellingen per uur van het KMI, zodat je het juiste moment kunt kiezen. Was je auto liever niet bij mooi weer: door de zon en de warmte verdampt het water sneller. Dit kan het spoelen bemoeilijken of fijne kalksporen op het koetswerk achterlaten.

Gebruik het juiste materiaal

Zorg er vóór je aan de klus begint voor dat je geschikt materiaal bij de hand hebt: een stofzuiger, microvezeldoekjes, een oude tandenborstel, sponzen, een washandje voor het koetswerk, een zeemvel, een velgenborstel en de juiste schoonmaakproducten.

Ontbreekt er iets? Wij hebben alles in huis wat je nodig hebt! Volg de gids.

Doe alles in de juiste volgorde

  1. Begin met de cabine van de wagen. Tip: om opeengehoopt en hardnekkig stof te verwijderen, gebruik je een oude tandenborstel! De borstel doet wonderen om vuil uit de moeilijkst te bereiken hoekjes te verwijderen.
  2. Vervolgens pak je de carrosserie aan. Een gouden raad: spoel het koetswerk eerst af met water voor je het effectief begint schoon te maken. Zo verwijder je resten zand en stof die kleine krasjes kunnen maken. Oefen daarom ook niet te veel druk uit met de spons. Nadat je tot slot je geliefkoosde wagen hebt gewassen en gespoeld, mag je zeker niet vergeten het koetswerk af te drogen met een zeemvel. Zo vermijd je kalksporen van verdampt water.
  3. Neem daarna de velgen onder handen: zijn ze echt smerig, dan is een goede velgenborstel geen overbodige luxe! Gebruik gerust ook een speciaal schoonmaakproduct om de velgen te laten glanzen als nieuw!

En simoniseren?

Als je koetswerk niet meer blinkt, kun je het simoniseren. Dit woord is afgeleid van het beroemde polijstmiddel uit de jaren 70. Met een zachte doek, een goed product en een portie fysieke inspanning — of een goede polijstmachine — kun je wonderen doen.

Ziezo, je auto ziet er weer spiksplinternieuw uit!