Mijn fietsbanden oppompen: hoe en hoeveel druk?

Met het mooie weer op komst kruip je binnenkort weer met plezier op je fiets. Maar voor je de weg opgaat, moeten je banden goed opgepompt zijn. Hoe begin je daaraan? Volg onze gids.

Wanneer je je fietsbanden van dichtbij bekijkt, kun je een van de drie verschillende ventielen onderscheiden. Elk ventiel werkt op een andere manier.

1. Schraderventiel: het meest gebruikte

Het Schraderventiel, ook wel het Amerikaanse ventiel genoemd, wordt het vaakst gebruikt voor alledaagse fietsen.

  1. Om het ventiel te openen, moet je eerst de plastieken dop verwijderen. Het ventiel zelf kun je lossen door het pennetje in het midden in te drukken met je nagel, balpen of een ander voorwerp. Daarna hoor je een ‘pssht’-geluid!
  2. Plaats een pomp met een groot mondstuk (brede diameter) op het ventiel en pomp de band op.
  3. Als de pomp een hendeltje heeft, zorg je ervoor dat het geopend is wanneer je het mondstuk plaatst. Als dat gebeurd is, sluit je het hendeltje.
  4. Pomp de band op en ontgrendel de hendel voor je de pomp verwijdert. Ten slotte plaats je het dopje terug op het ventiel.

2. Prestaventiel: voor fietsen van een hogere klasse

Het Prestaventiel, ook wel het Franse ventiel genoemd, wordt gebruikt bij fietsen van een hogere klasse. Het pennetje van het ventiel zit buiten de band en wordt enkel beschermd door een afsluitdopje.

  1. Verwijder het dopje en draai het kleine moertje op het pennetje los.
  2. Druk op het pennetje tot je lucht hoort ontsnappen.
  3. Plaats nu de pomp met een klein mondstuk (kleine diameter) op het ventiel en pomp de band op.

Als je geen pomp hebt met een kleine diameter bestaan er koppelstukken die je op het ventiel kunt vastdraaien, zodat het ventiel verandert in een Schraderventiel.

3. Dunlopventiel: vaak gebruikt in Europa

Het Dunlopventiel of Woodsventiel wordt het meest gebruikt in Azië en Europa.

Om fietsbanden met dit soort ventiel op te pompen, moet je:

  1. Het dopje verwijderen.
  2. Een pomp plaatsen met hetzelfde mondstuk als voor een Prestaventiel (kleine diameter).
  3. De band oppompen.

Zorg ervoor dat je het ventiel niet losdraait, anders zou de binnenband kunnen leeglopen.

Welke druk moeten mijn fietsbanden hebben?

De minimale en maximale luchtdruk van je banden staat meestal aangeduid op de zijkant. Maar hoe weet je nu hoe hard je ze moet oppompen? Wanneer je een fiets of nieuwe banden koopt, raadt Auto5 je steeds aan om de banden tot 4 bar op te pompen. Dat hangt natuurlijk ook af van het type terrein waarop je wilt fietsen.

Ben je op zoek naar een accessoire (fietspompen, koppelstuk voor Prestaventiel, onderhoud van je fiets/banden) om je zo terug op je zadel te hijsen? Vind het geschikte toebehoren voor je fiets.