Prime de l'état VAE

Moet ik een fietshelm dragen?

Nee. Maar eigenlijk: ja. In België is dat niet wettelijk verplicht. Maar een helm dragen verhoogt je veiligheid bij een ongeluk of een val. Laten we bekijken wat klopt en wat niet.

1) Is het verplicht om een fietshelm te dragen?

Ja en nee. In België ben je niet verplicht om een fietshelm te dragen, en je kinderen evenmin. Elders is het daarentegen wel verplicht. In Frankrijk bijvoorbeeld moeten kinderen jonger dan 12 jaar verplicht een helm dragen. In Nederland, Duitsland en Luxemburg doet iedereen wat hij wil. Vertrek je met de fietsen naar het buitenland? Informeer je!

Opgelet! In België worden speed pedelecs als een bromfiets beschouwd: een helm dragen is dus verplicht!

2) Is een helm echt nuttig bij een ongeval?

Ja! Volgens een onderzoek van VIAS (het vroegere Instituut voor Verkeersveiligheid) verwondt een fietser zich bij 1 op de 3 ongevallen aan het hoofd. Bij kinderen is dat ruim 1 op 2! Een helm vermindert het risico op hoofdletsels met 70%.

3) Is een helm altijd efficiënt?

Nee. Om te beginnen, moet je helm voldoende bescherming bieden. Hij moet minstens voldoen aan de EN1078-norm (voor volwassenen) of de EN1080-norm (voor kinderen). Die norm staat vermeld op het etiket van de helm.

Daarnaast moet je helm ook goed vastzitten. Anders valt hij bij de minste schok van je hoofd en is hij nutteloos. Wanneer de helm vastgemaakt wordt, moet hij trouwens perfect op je schedel aansluiten. Probeer verschillende modellen uit voor je een helm koopt! Tot slot blijven de absorptiesystemen niet eeuwig meegaan: ze raken gaandeweg beschadigd door de schokken. Na een val vervang je dus beter je helm, en verder om de 4 à 5 jaar.

4) Heb ik een helm nodig wanneer ik voorzichtig fiets?

Ja en nee. Voorzichtig zijn is essentieel wanneer je fietst. Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 90% van de in het ziekenhuis opgenomen fietsers als enige betrokken waren bij hun ongeval. Blijf dus waakzaam voor de valstrikken op de weg: putten, stoepranden, tramrails, gladde oppervlakken enz. En onderhoud je fiets: zorg ervoor dat je remmen prima werken en dat je banden een goede grip op het wegdek hebben. Zo schiet je al een eind op!

Vergeet tot slot niet dat een helm niet de enige uitrusting is waarmee je je kunt beschermen. Een goed paar handschoenen zal vermijden dat je handen bij een val vol schrammen en schaafwonden staan.

>> Zin om tot actie over te gaan? Ontdek de selectie fietsbehoren van Auto5.