Nooit meer alleen in de auto! Maak gebruik van carpoolen

Rijd je elke dag alleen met je wagen naar je werk, maar wil je graag eens proeven van het carpoolen? Of je het nu doet om te besparen, voor het milieu of beide, carpoolen wordt steeds populairder!

Carpoolen is ontstaan in de jaren 1950 dankzij verschillende organisaties voor ‘lifters’ of mensen die aan autostop deden. Pas in de jaren 1990 drong deze vervoersmethode echt door in Europa. Het principe? Een bestuurder neemt één of meerdere passagiers mee in zijn wagen om het geplande traject af te leggen, ofwel dagelijks, of op onregelmatige momenten.

Waarom aan carpooling doen?

Er zijn heel wat voordelen!

  • Om te besparen: de reizigers kunnen de kosten voor brandstof, parking en zo veel meer delen. Daarnaast hangen er aan carpoolen enkele interessante fiscale voordelen
  • Om je ecologische voetdruk te verkleinen: met vijf in de wagen betekent vier wagens minder op de weg!
  • Voor de gezelligheid: rijden met leuk gezelschap in de wagen is zo veel leuker dan alleen.

 Carpoolen in België

In Wallonië en Vlaanderen vind je steeds meer parkeergelegenheden voor carpooling. De meeste parkings zijn goed beveiligd, vlot bereikbaar en dicht bij de op- en afritten van invalswegen. Je kunt er dus gemakkelijk afspreken om je carpoolrit te starten of te stoppen.

Hoe vind ik passagiers om mee te carpoolen?

Dat is heel simpel. Er bestaan namelijk enkele platformen om je carpoolrit te organiseren.

  • ComOn, platform ontworpen door Taxistop.
  • Karzoo (Engelstalige site), waar je ritten vindt door heel Europa.
  • Kowo, waar je ritten kunt organiseren met collega’s van hetzelfde bedrijf of een onderneming dicht bij je werkplek.

Vind je niet wat je zoekt op die platformen? Plaats dan zeker een oproep op Facebook of Twitter om te laten weten waar en wanneer je wilt vertrekken. Wie weet kun je wel je eigen carpoolgroep oprichten!

Carpoolen voor lange ritten

Ben je van plan om een lange afstand af te leggen, maar heb je geen zin om de trein of het vliegtuig te nemen? Vertrek dan met de auto … samen met iemand anders! Platformen zoals BlaBlaCar, Karzoo of Europe Carpooling (site in het Frans, Engels of andere talen naargelang je bestemming) brengen particulieren samen die op dezelfde dag op dezelfde plek willen geraken. Lange ritten zijn daarmee perfect mogelijk … Vertrek je vanuit Antwerpen richting Toulouse? Dat kan perfect!

Zorg voor een aangename carpoolervaring!

Ben je zelf bestuurder en stel je de zitplaatsen in je auto ter beschikking om anderen mee te nemen tijdens je rit? Zorg dan voor een aangename carpoolervaring dankzij enkele leuke auto-accessoires: kies voor een heerlijke luchtverfrisser voor in je auto en zorg voor een DAB autoradio.