ONDERHOUD VERWARMING: ONZE TIPS OM UW AUTO BINNEN GOED OP TE WARMEN!

Een winter zonder verwarming in de wagen? Ondenkbaar, natuurlijk... En niet alleen omdat het niet echt prettig is om rond te rijden met handschoenen aan! De verwarming en airco zijn bovendien niet enkel belangrijk voor uw comfort, maar ook voor uw veiligheid. Wilt u altijd de ideale temperatuur in de wagen en geen last meer hebben van koude rillingen en aangedampte ruiten? Hieronder vindt u onze tips om uw verwarming in optimale staat te houden!

Een winter zonder verwarming in de wagen? Ondenkbaar, natuurlijk… En niet alleen omdat het niet echt prettig is om rond te rijden met handschoenen aan! De verwarming en airco zijn bovendien niet enkel belangrijk voor uw comfort, maar ook voor uw veiligheid.

Wilt u altijd de ideale temperatuur in de wagen en geen last meer hebben van koude rillingen en aangedampte ruiten? Hieronder vindt u onze tips om uw verwarming in optimale staat te houden!

Hoe onderhoud ik mijn verwarming?

Hoe werkt een verwarming eigenlijk?

Het is eerst en vooral belangrijk om te weten dat de verwarming van uw auto wel degelijk een radiator is… maar dan wel niet zoals thuis. Feitelijk is de verwarming identiek aan de hoofdradiator van de auto (die de motor koelt), maar dan wel kleiner. Thermische energie van de motor wordt gerecupereerd om de lucht op te warmen en in het interieur te blazen… Dit gebeurt via een netwerk van kanalen en klepjes die u opent of sluit, afhankelijk van het feit of u de warme lucht naar de voorruit, uw voeten of uw aangezicht wilt geleiden.

Wanneer de snelheid van de auto te laag ligt (bijvoorbeeld in de stad), wordt een kleine elektrische ventilator geactiveerd die warme lucht blaast. U regelt dan de snelheid van de ventilator en de temperatuur vanop uw dashboard. Maar dat wist u natuurlijk al!!

Een goed onderhouden verwarming staat ’s winters garant voor aangename temperaturen in uw wagen!

De verwarming is niet enkel belangrijk voor uw comfort, maar ook voor uw veiligheid. Met behulp van de verwarming kunt u uw voorruit ontwasemen, zodat u in alle omstandigheden een goed zicht op de rijbaan hebt. Een verwarming in goede staat doet dus veel meer dan alleen maar uw handen en voeten opwarmen!!

Activeer de ventilator

We vragen u natuurlijk niet om de zekeringen, stroomkabels of elektrische motor te reviseren (daar zijn professionals voor, waaronder de 53 Auto5-centra die u met plezier verwelkomen)! We raden u wel aan om de ventilator regelmatig te laten draaien om verstoppingen te vermijden… Het klinkt misschien een beetje stom, maar soms is het echt zo simpel.

Kies de juiste stand voor de verwarming

Als de verwarming in uw auto over verschillende standen beschikt, dan zal de verwarming langer meegaan als u de stand kiest die is aangepast aan de omstandigheden.

Is het buiten gewoon een beetje frisjes?

Zet de verwarming dan in de stand “Eco”: deze stand verbruikt minder energie omdat de airco niet is geactiveerd.

Vriest het dat het kraakt?

Gebruik dan de stand “Comfort”: zo zal het interieur van de wagen sneller opwarmen.

Om het hoofd te allen tijde koel te kunnen houden, onderhoudt u de airco best ook in de winter!

Door uw airco om de 2 jaar een onderhoudsbeurt te geven, bent u ook op de warmste zomerdagen zeker van frisse lucht. Maar als u voor de winter wilt dat ook de verwarming in topconditie is, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het circuit van de airco.

Om het risico op allergieën, microben en onaangename geurtjes te vermijden, is er bovendien een reinigingsbehandeling beschikbaar. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer inlichtingen. Want of het nu zomer of winter is, het is toch zoveel aangenamer om gezonde lucht in te ademen!

Meer info over onze prestatie « Onderhoud airco » vindt u hier: https://www.auto5.be/nl/-cms-airco-prestaties.html

Tip: laat de airco ook in de winter draaien!

Laat de airco minstens om de twee weken gedurende 15 minuutjes draaien. Dit is goed voor het systeem! Het smeert de dichtingen, zodat het systeem waterdicht blijft. Bovendien is de airco bijzonder efficiënt om uw voorruit te ontwasemen. Vergeet dus zeker niet om dit te doen!

Rijd in de winter met de glimlach en met aangename binnentemperaturen!

Door uw verwarmingsinstallatie regelmatig te reviseren en goed te onderhouden, beperkt u het risico op storingen of defecten. En dus ook het risico op verkoudheden, hoestbuien, koude rillingen en andere winterse ongemakjes… Op voorwaarde natuurlijk dat u het lekker warm hebt in uw wagen.

En wat als – ondanks al uw goede zorgen – de verwarming van uw auto plots alleen nog maar koude lucht blaast? Geen paniek, de oplossing kan heel eenvoudig zijn; herprogrammeren van het verwarmingssysteem, vervangen van het aandrijfmechanisme, of bijvullen van de koelvloeistof …

Een snel bezoekje aan uw Auto5-centrum, en het euvel is snel verholpen!