ONZE TIPS OM DEZE ZOMER DE JUISTE KOELBOX TE KIEZEN

Onze tips om deze zomer de juiste koelbox te kiezen

De zon is terug en de temperaturen stijgen : het langverwachte moment van de zomer is aangebroken ! Het is de perfecte gelegenheid om een picknick, een weekendje kamperen of een roadtrip in de natuur te plannen. Om deze ontspannende momenten optimaal te genieten is een elektrische koelbox een onmisbare bondgenoot.

Maar hoe kies je de juiste koelbox voor je behoeften en je consumptiegewoonten? Geen paniek! We hebben alle belangrijke informatie verzameld over de verschillende soorten koelboxen : thermo-elektrische modellen, absorptiekoelboxen en compressiekoelboxen.

Om te ontdekken hoe je de juiste koelbox voor de zomer moet kiezen, bekijk dan onze gids. Je vindt er alle tips die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Je koelbox kiezen : criteria om te overwegen

Voordat je investeert in een koelbox voor je zomerse uitstapjes, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde criteria. Afhankelijk van je behoeften en activiteiten kunnen de grootte, het type en de gebruikswijze van je koelbox variëren. Neem dus de tijd om je behoeften te analyseren en kies de koelbox die je deze zomer zal vergezellen !

dometic koeler

Elektrische koelbox of klassieke koelbox ?

  • De elektrische koelbox wordt rechtstreeks op het elektrische systeem van je auto aangesloten. Zo kun je je bederfelijke producten beter bewaren, vooral op lange reizen. Maar ze kan groter, zwaarder en lawaaieriger zijn dan de klassieke versie vanwege de aanwezigheid van een motor. 
  • De klassieke koelbox, ook wel passieve koelbox genoemd, gebruikt blokken ijs om voedsel op een lage temperatuur te houden. Dit type koelbox is lichter en neemt minder ruimte in, maar de houdbaarheid van je verse producten is ook korter.

Zachte of stevige koelbox : wat is de juiste keuze voor jouw gebruik ?

De stevige koelboxen bieden betere weerstand tegen stoten dan de zachte modellen. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor autoritten of buitenexpedities waar ze mogelijk stoten kunnen opvangen. 

Aan de andere kant zijn de zachte koelboxen, ook wel koeltassen genoemd, lichter en handiger voor picknicks en korte uitstapjes waarbij je niet veel eten hoeft mee te nemen.

Welke maat koelbox moet ik kiezen ?

Tijdens een familie-uitje raden we een koelbox van ongeveer 40 liter aan, die voldoende opslagruimte biedt. Als je ook waterflessen wilt meenemen, kies dan voor een hoge koelbox met voldoende ruimte om ze gemakkelijk te kunnen plaatsen. Zo kun je volop genieten van je dag zonder je zorgen te maken dat je zonder eten of drinken komt te zitten.

Als je met een kleine groep gaat, zou een koelbox van 20-25 liter voldoende moeten zijn voor je proviand. Koelers met een kleinere inhoud zijn vaak lichter en gemakkelijker mee te nemen. Ze zijn dus perfect voor kortere uitstapjes of voor avonturiers die licht willen reizen.

Laat de zomer maar komen met een thermo-elektrische koelbox

De thermo-elektrische koelbox (of Peltier-koelbox) is vaak een verstandige keuze voor zomervakanties. Dit type koelbox werkt op een koelsysteem dat twee geleiders gebruikt om koude en warmte te produceren, en wordt gevoed door een gelijkstroom– of wisselstroombron. 

Deze koelboxen passen perfect bij een gematigd klimaat en kunnen de temperatuur met ongeveer twintig graden verlagen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Het gebruik ervan wordt echter niet aanbevolen wanneer de buitentemperatuur boven de 30°C komt.

thermo-elektrische koelbox

Deze koelboxen passen perfect bij een gematigd klimaat en kunnen de temperatuur met ongeveer twintig graden verlagen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Het gebruik ervan wordt echter niet aanbevolen wanneer de buitentemperatuur boven de 30°C komt.

De voordelen van een thermo-elektrische koelbox

De thermo-elektrische koelbox biedt vele voordelen : 

  • Het is compatibel met verschillende soorten stekkers (12, 24 en 220 volt). Je kunt het zowel in de auto, camper, tent of thuis gebruiken. 
  • Zelfs als het niet is aangesloten, kan het je drankjes een tijdlang koel houden. 
  • Het is gemaakt van stevig materiaal en ontworpen om bestand te zijn tegen schokken tijdens het reizen.
  • De thermo-elektrische koelbox is licht en klein, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is. Het kan ook zowel in verticale als in horizontale positie worden gebruikt, wat meer flexibiliteit in het gebruik biedt.

De absorptiekoelbox, je bondgenoot op zomerse uitstapjes

De absorptiekoelbox is een model koeler dat geen motor nodig heeft om te functioneren. Dit apparaat werkt met behulp van een leidingsysteem dat een mengsel van ammoniak, water en waterstof omzet in een lage temperatuur. De absorptiekoelbox kan de temperatuur aanzienlijk verlagen en is geschikt voor gebruik onder gematigde omstandigheden. Dit type koeler wordt daarom aanbevolen voor professioneel gebruik en voor activiteiten buitenshuis.

De voordelen van een absorptiekoelbox

Dankzij de gasvoeding is de absorptiekoelbox bijzonder handig voor mobiel gebruik zonder gedoe. Het is compatibel met 12V, 24V en/of 220V aansluitingen, waardoor hij veelzijdig inzetbaar is. Zijn bijzondere eigenschap is het snelle en krachtige koelsysteem waarmee ijsblokjes in slechts enkele minuten kunnen worden geproduceerd. Doordat het geen motor heeft, is deze koelbox erg stil en produceert geen trillingen. Ook de robuustheid en duurzaamheid ervan zijn het vermelden waard, omdat deze zelden storingen vertoont.

De isothermische tas, een praktische, lichtgewicht oplossing om koel te blijven deze zomer

In de zomer is het belangrijk om koel te blijven om een hitteberoerte tijdens buitenactiviteiten te voorkomen. Als je op zoek bent naar een praktische en lichte oplossing voor dagelijks gebruik, kunnen zachte isothermische tassen een uitstekende optie zijn. Ze houden je eten en drinken koel tijdens fietstochten, op school, op het werk of tijdens picknicks. 

Gemaakt van stof of nylon, heeft de isothermische tas meestal een isolerende voering. Dit zorgt ervoor dat je eten lekker koel blijft. Het is handig om te dragen dankzij de handvatten of de schouderband, en door zijn compacte formaat kan het gemakkelijk in een rugzak of fietsmand worden geschoven. 

De compressiekoelbox, ideaal om deze zomer koel te blijven

De compressiekoelbox werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, met compressoren die het koelmiddelgas in het koelsysteem persen. Het koelmiddel (of koelgas) circuleert vervolgens door de leidingen om kou te produceren. Deze elektrische koelbox is bijzonder handig in warme omstandigheden, omdat het de temperatuur met meer dan 20 graden kan verlagen. Dit is ideaal voor het vervoeren van diepgevroren producten, voor professionals of tijdens extreme weersomstandigheden.

De voordelen van compressiekoelboxen

De compressiekoelboxen bieden een aantal voordelen :

  • Het vermogen om snel zeer koude temperaturen te bereiken, zelfs om producten te bevriezen
  • De efficiëntie ervan is niet afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, waardoor het een ideale keuze is voor warme omgevingen. Het kan ook worden ingesteld op de juiste temperatuur, variërend van +10°C tot -18°C. 
  • De compressiekoelbox is veelzijdig, omdat deze kan worden gebruikt met verschillende voedingsbronnen zoals 12V, 24V en 220V. Het kan ook zowel verticaal als horizontaal worden gebruikt.

Samenvatting

Al met al zijn er verschillende mogelijkheden om je eten en drinken in de zomer koel te houden. Of het nu is voor familie-uitjes, picknicks of lange autoritten, we hopen dat dit artikel je helpt je ideale koelbox voor deze zomer te vinden.

Ontdek onze modellen koelboxen en isothermische tassen op onze website en in de winkel. Aangezien we geloven dat iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen aan het behoud van onze planeet, is het ook mogelijk om onze energieklasse A+ of hogere koelboxen te kopen met ecocheques in onze Auto5 centra.