Op wintersport: checklist om zen te blijven op de weg

De koude dagen zijn ook het signaal om te beginnen dromen over je wintersportvakantie. We geven je tips om je tocht en verblijf in alle rust te laten verlopen.

Van plan om een weekend naar de Ardennen of de Vogezen te vertrekken of een week te vertoeven in de Alpen? Dan droom je waarschijnlijk al van die magische besneeuwde pistes. Maar wie denkt aan besneeuwde skipistes, moet ook denken aan besneeuwde wegen en die zijn iets minder magisch. Hoe ga je veilig en in alle rust om met deze uitzonderlijke weersomstandigheden?

1. Controleer je weguitrusting

Daarmee bedoelen we uiteraard de uitrusting van je auto. Glijden op de piste mag dan wel leuk zijn, op de weg wil je dit vast en zeker vermijden. Welk materiaal kan hierbij helpen?

• Winterbanden aangepast aan de bergen of sneeuwbanden: gewone winterbanden volstaan niet altijd. Aangepaste banden zijn voorzien van een klein 3PMSF-logo oftewel een icoon van berg met een sneeuwvlok erin. Rijd zeker met zulke banden in besneeuwde gebieden en weet dat ze verplicht zijn in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg.

• Sneeuwkettingen of sneeuwsokken: rust je banden uit met deze accessoires wanneer je het bordje B26 ziet langs de weg. Enige uitzondering: wanneer er op het bord wordt vermeld dat winterbanden (met een 3PMSF-markering) ook toegestaan zijn (in het Frans ‘pneus neige admis’). Let er steeds op dat je uitrusting voldoet aan de B26-norm.

Als je uiterst voorbereid de weg op wilt gaan, neem dan een antislip wegrijhulp mee. Dit winteraccessoire kan goed van pas komen wanneer je wagen vastzit in een grote hoop sneeuw.

2. Bereid je voor op de terugrit

Wanneer je op je winterbestemming bent aangekomen, zal je hoogstwaarschijnlijk je wagen niet vaak meer gebruiken. Een bevroren voorruit en een lege batterij wil je absoluut vermijden.

Ontdooiers en ijskrabbers: deze instrumenten zijn uiterst handig om je voorruit ijsvrij te maken of wanneer er bakken sneeuw uit de lucht is gevallen tijdens je verblijf. Ook tijdens de rit kan je er gemakkelijk sneeuw, modder en ijs mee elimineren.

Booster: als je autobatterij een dipje heeft, kan een booster voor je batterij je auto opnieuw in gang trekken. Ook startkabels kunnen je uit de nood helpen, maar dan moet je wel een andere vriendelijke automobilist inschakelen.

Antivries zeil: als je extreem voorzichtig wilt zijn (of lui, jouw keuze!), dan houdt een antivries zeil je ruiten schoon. Zo hoef je je niet meer in het zweet te werken bij het wegkrabben van ijs. Vraag zeker advies aan de verkoper, want er bestaan zeilen in verschillende maten en voor elk type auto.

3. Houd jezelf warm bij autopech

Als je autopech hebt onderweg en je in winterse omstandigheden moet wachten op hulp, wees dan voorbereid op de koude. Bescherm jezelf tegen onderkoeling en leg steeds warme dekens, een reddingsdeken, een thermos met warme drank en energierijke snacks in je koffer. Zo kan je toch ietwat comfortabeler wachten tot jij en je auto worden geholpen door de pechverhelpingsdienst.

4. Denk op voorhand aan vignetten en tolwegen

In heel wat landen zal je over tolwegen moeten rijden of heb je een autovignet nodig.

• In Frankrijk kan je ter plaatse betalen om de tolweg op te rijden. Wil je tijd winnen? Koop dan op voorhand al online je badge voor de tolwegen.

• In Zwitserland moet elke auto voorzien zijn van een vignet. Koop je vignet snel en gemakkelijk bij een van de Auto-5 centrums in je buurt.

• In Duitsland moeten buitenlanders nog geen vignet hebben, maar het staat wel op de planning. Er zijn voorlopig maar twee tunnels (de Herrentunel in Lübbeck en de Warnowtunnel in Rostock) en twee privéwegen (waaronder de bekende Nordschleife op de Nürburgring) waar je moet betalen om te mogen rijden.

• In Oostenrijk is een autovignet verplicht. Daarnaast moet je op heel wat wegen, tunnels en bergcols ook tol betalen.

5. Let op met lage emissie zones

In Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk zal je op heel wat plekken een lage emissie zone doorkruisen, vaak in grote steden. Informeer je goed op voorhand want de regels kunnen verschillen, zelfs binnenin eenzelfde land.

Zo, nu ben je klaar om richting de wintersport te rijden. Wil je helemaal zeker zijn dat de rit veilig zal verlopen? Dankzij een korte check-up voor je vertrek ga je met een gerust hart de baan op.