HOE PAS IK MIJN RIJGEDRAG AAN BIJ REGENWEER?

In België kan het op elk moment gaan regenen. We kennen het allemaal wel; we komen terug van vakantie en ons eerste welkomstgeschenk op Belgische bodem is een malse stortbui. Hoewel we het dus zeker gewoon zijn om te rijden in de regen, vinden we het toch belangrijk om u een paar tips te geven over hoe u uw rijgedrag kunt aanpassen bij regenweer. Zo komt u steeds veilig aan op uw bestemming.

In België kan het op elk moment gaan regenen. We kennen het allemaal wel; we komen terug van vakantie en ons eerste welkomstgeschenk op Belgische bodem is een malse stortbui. Hoewel we het dus zeker gewoon zijn om te rijden in de regen, vinden we het toch belangrijk om u een paar tips te geven over hoe u uw rijgedrag kunt aanpassen bij regenweer. Zo komt u steeds veilig aan op uw bestemming.

Luister naar het weerbericht

Alvorens thuis te vertrekken, en met name wanneer u een lange rit voor de boeg hebt, is het belangrijk om te weten wat de weersverwachtingen zijn.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) geeft u in real time de weersvoorspellingen op www.meteo.be/nl/belgie

In geval van bijzonder hevige regenval kondigt het instituut een code oranje of rood af. Code oranje waarschuwt u voor zware regenval die het wegverkeer zou kunnen verstoren. Bij code rood wordt u gevraagd het advies van de autoriteiten strikt op te volgen. Zij kunnen u bijvoorbeeld vragen om niet te vertrekken om elk risico te vermijden.

Controleer de uitrusting van uw wagen

  • Ruitenwissers

U moet uw ruitenwissers regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn. Als u scheurtjes in de rubbers opmerkt, dan verandert u ze best onmiddellijk. Er zijn daarnaast nog enkele andere zaken waarop u kunt letten bij de ruitenwissers: als ze lawaai maken, lijken te blokkeren, of het water niet meer goed wegvegen, is het hoog tijd om ze te vervangen.

Als het niet regent, kunt u de ruitenwissers testen met behulp van de ruitensproeier. Het is in ieder geval raadzaam om uw ruitenwissers minstens één keer per jaar te vervangen. We raden u ook aan om dit in de herfst te doen, omdat de zon en de warmte van de zomer het rubber kunnen vervormen. Controleer de ruitenwissers zeker ook nadat het gevroren heeft in de winter. Het vervangen van de ruitenwissers gaat snel en is eenvoudig. Volg gewoon de instructies op de verpakking.

Op Auto5.be vindt u in een handomdraai het model ruitenwisser dat geschikt is voor uw voertuig. Het enige wat u moet doen is uw nummerplaat ingeven!

Vind de ruitenwissers die passen bij uw voertuig

–> www.auto5.be/nl/ruitenwissers.html

  • De banden

Als u rijdt met versleten banden hebt u gegarandeerd minder grip. Versleten banden voeren het water immers niet goed meer af. U moet er dus voor zorgen dat de profielen diep genoeg zijn en dat de slijtage-indicatoren niet zijn bereikt. Om bij regenweer comfortabel te kunnen rijden, raden wij u aan om op zomerbanden minstens een profieldiepte van 3 mm te hebben, en op winterbanden minstens 4 mm.

Een goede bandenspanning is ook essentieel, en al zeker op een nat wegdek. Bij onderdruk zult u sneller gaan slippen in de bochten of bij het remmen. Tot slot is ook de keuze van uw banden van primordiaal belang, vooral wat betreft de prestatie-indicator voor het remmen op een nat wegdek.

Kom voor een gratis diagnose van uw banden langs bij Auto5

–> www.auto5.be/nl/p/banden-diagnose-F0404.html

  •  De ventilatie

Bij regenweer kan de voorruit van uw voertuig gaan aandampen. Uw ventilatiesysteem moet goed werken, zodat u alle ruiten snel kan ontwasemen. Zo hebt u steeds een goed zicht op de rijbaan. Als u een storing opmerkt, haast u dan naar uw gebruikelijke garage.

Onderhoud verwarming: ons advies

  • De koplampen

Controleer ten slotte, voordat u gaat rijden, of alle lampen van het voertuig goed werken. Vraag een andere persoon om u te helpen bij het controleren van de dimlichten, koplampen, mistlampen, achteruitrij- en remlichten. Verwijder eventueel vuil ook van de (kop)lampen.

Surf naar Auto5.be voor ons aanbod lampen

–> www.auto5.be/nl/lampen.html

Rijgedrag aanpassen bij regenweer

Matig uw snelheid

Rijd niet te snel! Bij regenweer is de kans op een ongeluk veel groter. Uw zicht is verminderd, de ondergrond is glad en er zijn meer obstakels die een probleem kunnen vormen. Als u dan toch absoluut in nat weer moet rijden, wees dan extra voorzichtig.

Zet uw lampen aan

Bij regenweer moet u uw dimlichten aansteken om gezien te worden door andere automobilisten. Dit is een verplichting van het verkeersreglement.

Gebruik geen groot licht! Die kunnen de andere weggebruikers verblinden. Bij hevige regenval kunt u eventueel uw mistlampen aansteken, om zo uw zichtbaarheid te vergroten. Het gebruik van de achterste mistlampen is echter niet toegestaan, omdat ze de bestuurders van auto’s achter u kunnen verblinden.

 Anticipeer

Rijd zo defensief mogelijk, voor u en voor anderen. Als er een bocht aankomt, geef dan zeker niet extra gas, maar voorzie extra ruimte voor het remmen. Zo kunt u de bocht in de best mogelijke omstandigheden aansnijden.

Wanneer u van richting verandert, gebruik uw richtingaanwijzers dan een beetje eerder dan bij droge rijomstandigheden. Voorzie ook een grotere veiligheidsafstand. Zo verkleint u de kans op problemen als er een onverwacht obstakel opduikt of als het voertuig voor u plotseling afremt.

Let op de weg

Tot slot is het belangrijk om te letten op de toestand van de weg. Er kan water blijven staan in de sporen in de weg, waardoor u alle grip kunt verliezen. Kijk goed naar de auto’s voor u: hoe smaller de sporen die ze op de weg achterlaten, hoe minder water er wegloopt.

Als u het water ziet opspatten bij het voertuig voor u, kom er waarschijnlijk een grote plas aan, met een verhoogd risico op aquaplaning.

Wees ook voorzichtig bij het inhalen van auto’s of vrachtwagens, die grote hoeveelheden water kunnen doen opspatten en uw zicht tijdelijk kunnen belemmeren. Wees hierop voorbereid en maak zeker geen bruuske manoeuvres.

Dankzij uw ruitenwissers hebt u snel weer zicht op de weg. Wees in de herfst ook extra voorzichtig als u rijdt op wegen waar veel bomen naast staan. De combinatie van gevallen bladeren en water maakt de weg nog gladder.

Goed om weten: wat is aquaplaning?

Dit fenomeen doet zich voor wanneer de banden het contact met de ondergrond verliezen. De auto zal op de een of andere manier “zweven” over een laag water. Blijf kalm en ga niet bruusk sturen of remmen.

Uw wielen raken de weg niet meer, en deze handelingen zijn dus nutteloos. Erger nog, ze kunnen gevaarlijk zijn als het voertuig plotseling weer grip krijgt. Haal uw voeten van de rem en het gaspedaal en houd uw wielen recht.

De motorrem neemt het over en zal het voertuig vertragen totdat u de zone met aquaplaning verlaat. U krijgt automatisch weer grip als de banden weer contact maken met de weg.

Het is zeker ook niet omdat het niet meer regent dat de weg droog is. Het kan enige tijd duren voordat het water van de weg verdwijnt en volledig verdampt. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven, zelfs als de regenbui al voorbij is.