balades

De mooiste routes en paden voor een frisse herfstwandeling

Het meest magische seizoen staat voor de deur en tovert de bossen om in schilderachtige taferelen. Zelfs als er regen van de partij is, kunnen lange herfstwandelingen een echt plezier worden. Trek je regenjas en gummilaarzen aan en sluit af met een warme chocomelk! Vind heel wat wandelinspiratie in onze gids.

Of je nu te voet of met de wagen wilt genieten, we geven enkele nabijgelegen topbestemmingen waar je een dag of zelfs een weekend kunt ontsnappen en genieten van de buitenlucht.

Het Plateau des Tailles

Je vindt deze Belgische parel tussen La Roche-en-Ardenne, Manhay, Houffalize en Vielsalm. Het Plateau des Tailles is een van de meest ongerepte hoekjes natuur en tegelijk een prachtig stukje België. De hoogvlakte is bekend dankzij de befaamde Baraque de Fraiture, met zijn 652 meter het tweede hoogste punt van België. De hoogvlakte herbergt een immense variatie aan vegetatie: de helft van het gebied is bedekt met dennen en beuken. Maar ook uitgestrekte vlakten, droge landschappen en vochtige heiden zijn typisch voor de regio.

Een groot deel van het Plateau des Tailles is natuurreservaat en een waar paradijs voor ornithologen. De regio zelf is adembenemend, net als de route die je ernaartoe brengt. Je rijdt namelijk dwars door onze majestueuze Ardense bossen. Volg de gemarkeerde wandelingen van Escapardenne voor een fantastische wandeltocht.

Natuurreservaat de Kalmthoutse heide

Meer zin om een plek in Vlaanderen te bezoeken? Natuurreservaat de Kalmthoutse Weide – half Belgisch, half Nederlands – biedt je een totaalervaring in de natuur. Het ene moment waan je je in de savanne, het andere moment verspert een moeras je de weg. De kers op de taart: plan je wandeling in een handomdraai dankzij het knooppuntensysteem.

Menhirs spotten op minder dan twee uur rijden?

Je hoeft helemaal niet naar Bretagne te reizen om menhirs, dolmen en steencirkels te aanschouwen. Op minder dan twee uur rijden van Brussel ontdek je een hele reeks megalithische stenen constructies ten noorden van het Franse Cambrai, in de vallei van de Sensée. Krijg je maar niet genoeg van die wonderlijke stenen? Rijd dan even langs de twee regionale natuurparken in Scarpe-Escaut en Avesnois.

Door drie landen wandelen in amper een uur tijd?

Als je van bijzondere wandelingen houdt, is een tocht door het Drielandenpunt jouw dada. Het ‘punt’ omvat een stuk Nederlands, Duits en Belgisch grondgebied. Je kunt er lange en korte wandelingen maken waarbij je te voet, in amper een uur, drie landsgrenzen oversteekt. Je waant je even een van de vele plunderaars die er in de 19e eeuw rondzwierven. Neem zeker de tijd om de Koning Boudewijntoren te beklimmen en het uitgestrekte uitzicht in je op te nemen, zeker tijdens de bonte herfst. Leuk weetje: de 50 m hoge toren bevindt zich 322,5 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogste punt van Nederland.

De trap (van de Callboys) naar niemandsland

Als ontheemde en opmerkelijke gebieden je bekoren, raden we je zeker aan om de Vlooibergtoren in Tielt-Winge te bezoeken. Bij het horen van de naam denk je misschien aan een toren, maar niets is minder waar: het kunstwerk bestaat uit een ijzeren trap, te midden van een veld. Beklim de treden en je komt … helemaal nergens uit. Maar het panorama is de klim naar boven zeker waard. En ja hoor, dit is wel degelijk de toren/trap uit de Vlaamse serie ‘Callboys’. Alleen al om die reden is deze plek een bezoekje en een foto waard!

Houd onderweg je auto schoon!

Wanneer je na je herfstwandeling opnieuw in de wagen stapt, krijgen de autotapijten en kofferbekleding het wellicht hard te verduren. Voor je de herfstige sfeer gaat opsnuiven, neem je misschien beter eerst een kijkje in ons aanbod interieurbeschermers.