Sta je aan de kant met pech? Dit moet je doen!

Verdachte rook uit de motorkap, een lekke band, het lampje van de remmen dat plots gaat branden …

Wat te doen bij autopech? Lees onze tips.

Bij pech moet je meteen stoppen en jezelf en je passagiers in veiligheid brengen. Plaats de gevarendriehoek en trek je fluovestje aan. Neem daarna de tijd om na te denken en de situatie in kaart te brengen.

Lekke band

Laat de wagen aan de kant, behalve als je uitgerust bent met runflat banden. Je loopt immers het risico de band of velg te beschadigen en nog meer kosten op te lopen.

In het instructieboekje van je wagen vind je meer uitleg over hoe het reservewiel te monteren en waar je het nodige gereedschap vindt. Zorg ervoor dat je ver genoeg van de weg staat, zeker wanneer je een band moet vervangen aan de linkerkant van de wagen. Als je op de snelweg staat, is dat te gevaarlijk: blijf achter de vangrail staan en bel een takelwagen.

Lege brandstoftank

Rij je met een benzinewagen en ben je in de buurt van een tankstation, dan kun je een jerrycan vullen met brandstof. Maar als je de brandstoftank van een diesel volledig leeg hebt gereden, kan je de auto niet zomaar starten en bel je beter de pechverhelping.

Problemen met de remmen

Knippert het lampje van de remmen of brandt het permanent? In het instructieboekje van je auto vind je waaraan dat kan liggen en hoe ernstig het probleem is.

Maken je remmen een schurend metalen geluid? Dan zijn de remschijven waarschijnlijk versleten. Als je het geluid nog maar pas hebt gehoord en er een garage in de buurt is – of een Auto5-centrum – kun je nog langzaam en voorzichtig tot daar rijden.

Als er rook van aan je banden komt, zijn je remmen hoogstwaarschijnlijk geblokkeerd. Dan blijf je beter waar je bent en bel je een takeldienst.

Witte of blauwe rook achteraan?

Wanneer er veel rook uit de uitlaat komt, heb je een serieus probleem. Is de rook wit of blauw, dan heeft de koppakking (de zogenaamde joint de culasse) het waarschijnlijk begeven. Witte rook duidt op een waterlek, blauwe rook op een olielek. Het is dan ook wenselijk om een takelwagen te bellen.

Rook uit de motorkap?

Wees erg voorzichtig wanneer je de motorkap aanraakt: ze is waarschijnlijk gloeiend heet! Witte rook duidt op een waterlek door een gat in het koelcircuit. Zodra de wagen stopt, zal de rook vrij snel verdwijnen. Is de rook zwart, open de motorkap dan niet. Ga zo ver mogelijk van het voertuig staan en bel de hulpdiensten.

En in andere gevallen?

Opnieuw de weg opgaan met een mechanisch probleem waar je het fijne niet van weet, is vaak gevaarlijk. Bel liever een takelwagen.

Vermijd de meest voorkomende problemen! Doe vooraf een check-up in een van onze Auto5-centra.

Afspraak maken