Tips om een rijbewijs te halen via vrije begeleiding

Ben je van plan om binnenkort je rijexamen af te leggen? Wil je dat met de rijschool of liever via vrije begeleiding doen? Ontdek alles wat je moet weten.

Wanneer je ervoor kiest om je rijbewijs via een vrije opleiding te behalen, moet je een voorlopig rijbewijs aanvragen. In Wallonië en Vlaanderen is dat 36 maanden geldig. In Brussel wordt die termijn vanaf 1 november 2018 ingekort tot 18 maanden. Als je geen rijlessen neemt in een rijschool, moet je minstens 9 maanden wachten voor je je praktijkexamen mag afleggen.

Weet dat de geldigheidsduur van je voorlopig rijbewijs van start gaat de dag waarop je slaagt voor je theoretisch rijexamen. Wacht dus niet te lang om je rijbewijs bij de gemeente aan te vragen!

Wie mag mij leren rijden?

Om begeleider te zijn, moet de persoon van je keuze:

  • Ingeschreven zijn in België en een Belgische identiteitskaart hebben
  • Al 8 jaar een Belgisch of Europees rijbewijs (categorie B) hebben
  • De afgelopen jaar geen intrekking hebben gehad van zijn/haar rijbewijs
  • Niet als begeleider vermeld staan op een ander tijdelijk rijbewijs gedurende het jaar voorafgaand aan je aanvraag. Er is een uitzondering: als de persoon begeleider was voor dezelfde kandidaat (jij dus), of voor een van zijn/haar kinderen, kleinkinderen, broers en zussen, pleegkind of de kinderen van zijn/haar wettelijk samenwonende partner.

Houd rekening met het volgende:

  • In Wallonië moet je, voor je je voorlopig rijbewijs aanvraagt, samen met je begeleider een pedagogische sessie van 3 uur volgen in een rijschool.
  • In Vlaanderen moet je begeleider een verplichte opleiding volgen van 3 uur (10 jaar geldig).
  • In Brussel moet je een ‘logboek’ bijhouden met al je rijervaring.

Met welke wagen mag ik rijden?

Met die van je begeleider, of met de jouwe. Je moet een tweede achteruitkijkspiegel in de wagen hangen, die je zo kunt instellen dat je begeleider het achterliggende verkeer en het verkeer links in het oog kan houden. Vergeet ook niet een witte L op een blauwe achtergrond achteraan in de wagen te hangen.

En als ik via de rijschool rijlessen wil nemen?

In vrije begeleiding ben je niet verplicht lessen te volgen, maar het is evenmin verboden. Je kunt dus zoveel uren rijles volgen als je wilt. Sommige mensen raden zelfs aan minimaal zes lesuren te nemen om beter voorbereid te zijn.

En het examen?

Vanaf de dag dat je 18 wordt, kun je het praktijkexamen afleggen. Voor je dat mag doen, moet je echter een bepaalde ervaring hebben opgebouwd in vrije begeleiding: minimaal 9 maanden in Brussel en Vlaanderen, en 3 maanden in Wallonië.

In Vlaanderen moet je bovendien 6 tot 9 maanden nadat je je definitieve rijbewijs hebt behaald, nog aanwezig zijn op een terugkommoment .

Laatste tip

Neem je tijd: je hebt meerdere maanden de tijd om te slagen voor je praktijkexamen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe rustiger je zult zijn voor het examen!

Kies je voor de vrije begeleiding?

Met onze ‘rijbewijskit’ heb je alles wat je nodig hebt om de auto van je begeleider uit te rusten!

Ontdekken!