Vermijd verkeersboetes op reis

Te snel rijden, verkeerd parkeren, geen voorrang geven … Op weg naar je vakantiebestemming houd je maar beter je hoofd bij de weg én de verkeersregels. Zo vermijd je vervelende verrassingen ter plaatse of een onaangename brief op de mat bij je terugkeer. Maar waarop moet je letten?

Laten we het meteen duidelijk stellen: je buitenlandse nummerplaat is geen garantie meer om je ongestraft als een cowboy in het verkeer te begeven. De Europese wetgeving maakt het voor de lidstaten tegenwoordig gemakkelijker om informatie over de veiligheid op de weg uit te wisselen. En dan denken we daarbij in de eerste plaats aan overdreven snelheid (al vanaf 1 km/uur te snel krijg je in Frankrijk een boete), het niet dragen van de gordel, dronken rijden en nog een aantal andere overtredingen.

Als je op heterdaad werd betrapt, dan ontkwam je niet aan een boete, maar anders? Dat is verleden tijd, nu vind je bij je terugkeer een ‘cadeautje’ van de postbode op de mat. Waarop moet je nog letten, naast de overtredingen die we in België kennen?

Radarverklikkers, opgepast!

Rijd je op Frans grondgebied? Opgelet, radarverklikkers zijn hier verboden. Zelfs die die in je gps of je smartphone zitten! Maar Frankrijk is niet het enige land waar met de wenkbrauwen wordt gefronst. Ook in Duitsland, Luxemburg en Nederland, om maar bij de buurlanden te blijven, mag het niet. In Zwitserland gaan ze zelfs nog een stapje verder: het is niet alleen verboden om er een te gebruiken, maar ook om een toestel met een verklikker in je wagen te hebben. Je deactiveert dus maar beter alle apps op je smartphone voor je de grens over bent. Vergeet ook niet de gps in je wagen te checken!

Apps als Waze en Coyote schakelen in landen waar verklikkers verboden zijn, hun radarmeldingen uit. Ze signaleren dan enkel nog een bredere en minder precieze ‘gevarenzone’ dan de radarzones.

Geen oortjes aan het stuur!

In Frankrijk is bellen aan het stuur verboden, net als bij ons. Heb je geen handenvrije kit? Let op! Oortjes, zowel met draad als bluetooth, zijn verboden. Ook in Portugal is dat het geval, maar daar is het nog net iets anders: een oordopje in één oor mag wel.
Let op in Luxemburg: handenvrije kits zijn niet genoeg. Je mag je stuur niet met één hand loslaten om de kit te bedienen, maar moet dat aan het stuur kunnen.

Veiligheidsjasje verplicht

Let op bij controles of pech onderweg. Net als in België is het veiligheidsjasje in de meeste andere Europese landen verplicht (zowel voor de auto als de motor), behalve in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Portugal.

Lage-emissiezones

Tot slot hebben heel wat Europese landen een systeem ingevoerd met verplichte vignetten, ook voor buitenlandse wagens. Sommige zones en bepaalde stadscentra zijn verboden voor sterk vervuilende wagens en ook het ontbreken van een vignet wordt beboet. Vraag inlichtingen voor je vertrekt!
Heb je een Crit’air-vignet, een Zwitsers snelwegvignet of een badge voor de tolwegen nodig? Maak een afspraak in uw Auto5-centrum!

Meer weten over het vignet of de verplichte uitrusting van je wagen in de andere Europese landen? Wij vatten de regels nog eens samen.