Vierseizoenenbanden

Vierseizoenenbanden: waar gebruik je ze voor?

15 oktober 2019

Eind oktober maken veel chauffeurs een afspraak om de zomerbanden van hun wagen te laten vervangen door winterbanden. Sommigen vragen zich echter af: neem je niet beter vierseizoenenbanden?

Vierseizoenenbanden deden in 1977 hun intrede in de VS. Deze banden ontpopten zich in de VS tot een succes, maar in Europa was dat minder het geval. Nochtans hebben veel mensen interesse.

Compromis tussen winter en zomer

Veel automobilisten wisselen van banden aan het begin van de winter (en aan het eind van de lente). Dat is vooral een kwestie van grip op de weg: het rubber van een zomerband is te hard om een goede grip te bieden op het winterse wegdek. Resultaat: een slechtere wegligging en een langere remafstand. De rubbersamenstelling van winterbanden is zachter. Dat staat borg voor een uitstekende wegligging en betere remprestaties in de winter. In de zomer zijn winterbanden niet alleen minder performant dan zomerbanden, bovendien verslijten ze ook heel snel!

De vierseizoenenbanden, ook all season-banden genoemd, zijn een compromis tussen de twee soorten rubber. Het resultaat: betrouwbare prestaties in winter en zomer, maar ze zijn minder performant dan de banden die speciaal voor elke periode werden ontworpen.

Zijn vierseizoenenbanden goedkoper?

Veel automobilisten twijfelen nog om de overstap te maken naar twee sets banden. In dat geval zijn vierseizoenenbanden een goedkoper en betrouwbaarder alternatief. De prestaties in de zomer zijn zeker aanvaardbaar en de grip in de winter is net iets beter dan die van een zomerband. Het is dus beter te investeren in goede vierseizoenenbanden dan je zomerbanden het hele jaar door te gebruiken. Zo bespaar je op het ‘bandenbudget’ zonder in te boeten aan veiligheid.

En voor chauffeurs die weinig rijden?

De redenering houdt nog meer steek wanneer je weinig rijdt: onder de 10.000 kilometer per jaar is deze optie gerechtvaardigd. Zeker omdat we op z’n minst een vrij gematigd klimaat hebben. Zelfs in België kunnen de temperaturen en het weer erg veranderlijk zijn. Als je in de Ardennen woont waar elk jaar sneeuw valt, zul je veiliger rijden als je investeert in goede winterbanden.

Ontdek aanbod 4-seizoenenbanden van Auto5