Vijf tips om je auto te beschermen tegen de zon

Het is volop zomer, en de zon is weer rijkelijk van de partij. Het warme weer is best aangenaam, maar heeft toch ook enkele nadelen: het is loeiheet in de wagen, de bestuurder wordt makkelijk verblind, de banden krijgen het zwaar te verduren … Hier enkele lumineuze tips om je auto te beschermen.

1. Parkeer niet om het even waar

Parkeer als je de keuze hebt niet in volle zon, doe dat liever in de schaduw of ondergronds. Parkeren op een beschadigd wegdek is hoe dan ook te mijden! Door de warmte kan het asfalt smelten en je banden beschadigen.

2. Rust de binnenkant van je wagen goed uit

Binnen kan je auto een sauna worden als je hem in de volle zon laat staan. Plaats daarom zonnekleppen op de voorruit, de achterruit en de zijruiten. Klassiek of met motieven: ze zullen jong en oud beslist weten te bekoren.

3. Controleer de staat van je voertuig

Controleer de verschillende peilen (motorolie en koelvloeistof) voor je vertrek en tijdens de rustpauzes. De warmte dreigt het verbruik immers de hoogte in te jagen.

De banden vormen een ander technisch aspect. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht of brandend heet asfalt kunnen de bandendruk beïnvloeden. Pomp ze dus goed op voor je vertrekt.

4. Breng een zonnefilter aan

Zelfklevende of elektrostatische zonnefilters beschermen de binnenkant tegen verkleuring, maar houden vooral je wagen lekker fris. Je Auto5-adviseur kan je vertellen wat de optimale lichtondoorlatendheid (opaciteitsgraad) is.

Goed om te weten als je een zonnefilter kiest:

  • Zeer bleek: van 50 tot 80 %
  • Bleek: van 30 tot 49 %
  • Donker: van 10 tot 29 %
  • Zeer donker: van 1 tot 9 %.

Opgelet: een zonnefilter is verboden op de voorruit en beperkt tot 70 % op de voorste zijruiten. Achteraan mag hij geïnstalleerd worden, op voorwaarde dat je vanaf de binnenkant van de auto nog altijd naar buiten kunt kijken.

5. Vertroetel je wagen

Profiteer ervan om je carrosserie te wassen voor je vertrekt. Breng nadien een beschermende waslaag aan. Die zal de impact van de zon op je verflaag zo veel mogelijk beperken.

Bescherm je wagen tegen de zon dankzij zonnefilters!