Vroegtijdig verslijten van de banden: denk aan uw uitlijning

12 november 2019

Heb je je onlangs nieuwe banden aangemeten, maar zijn ze al abnormaal versleten? Dat is niet noodzakelijk te wijten aan de uitbalancering door je mecanicien. Misschien moeten je banden gewoon uitgelijnd worden.

Wanneer je nieuwe banden plaatst op je wagen, balanceert je mecanicien je banden uit. Wanneer je banden vervolgens abnormaal snel verslijten, ligt dit vaak niet aan de uitbalancering. De kans is groter dat je het probleem bij de uitlijning moet gaan zoeken.

Waarom verslijten mijn banden voortijdig?

De abnormale slijtage van je banden is waarschijnlijk te wijten aan een slechte uitlijning. Wanneer je mecanicien je banden uitlijnt, zorgt hij ervoor dat je wielen (banden en velgen) worden bijgesteld tot ze loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Hiervoor stelt hij wieluitlijning af, de camber, casterhoek, fuseepenhoek enz. Bij een slechte uitlijning staan je banden in een slechte positie en voel je dat je auto afwijkt van zijn koers wanneer je gewoon rechtdoor rijdt.

Uitbalancering en uitlijning: wat is het verschil?

Door je banden uit te balanceren, verdeel je het gewicht van alle banden, zodat één band niet zwaarder is dan de andere. Je mecanicien doet dit automatisch wanneer hij je banden vervangt. Hiervoor plaatst hij een stukje (of meerdere stukjes) lood op de velg van de autoband die juist moet worden afgesteld. Dit is belangrijk, anders kun je trillingen in je stuur voelen door een gebrek aan evenwicht en zo krijgen de verstelpunten van de ophanging en de banden geen abnormale slijtage te verduren.

Waarom moet ik de uitlijning van mijn banden laten nakijken?

Als je banden slecht zijn uitgelijnd, zal je wagen minder vlot rijden. Je zult je auto in een richting voelen vertrekken en zult meer brandstof verbruiken om je koers te behouden. Bovendien verslijten je banden veel vlugger. Dankzij een goede uitlijning:
– heb je een betere wegligging;
– verslijten de onderdelen van je wagen minder snel;
– geniet je een optimaal rijcomfort.

Wanneer moet je de uitlijning van je banden nagaan?

Auto5 raadt je aan de uitlijning van je banden minstens 1 keer per jaar te laten nakijken, zelfs bij een normale rijstijl en ook als je geen ongeval hebt gehad. Maar dat is niet alles, laat de uitlijning ook checken wanneer:
– je tegen een trottoir bent gebotst of in een putje op het wegdek bent gereden;
– je een ongeval hebt gehad;
– je een weerstand in de stuurinrichting ondervindt;
– je een onderdeel hebt vervangen van je ophanging of stuurinrichting;
– je banden abnormaal snel verslijten.

Zijn je banden abnormaal versleten terwijl je ze (minder dan) een jaar geleden vervangen hebt? Heb je problemen met je stuurinrichting of ophanging? Maak een afspraak in het dichtstbijzijnde Auto5 center om de uitlijning van je banden te checken.